Osumnjičeni za napade u Parizu uhapšen u Antalyiji

Turski državni mediji su objavili da je osumnjičeni putovao sa dva sirijska građana kada je uhapšen (Anadolija)

Belgijski državljanin marokanskih korijena uhapšen je u Antalyiji zbog sumnje da je imao važnu ulogu u pariškim napadima u kojim je ubijeno 129 ljudi, kazao je jedan policijski zvaničnik Al Jazeeri.

On je istakao da je osumnjičeni je u tužilaštvu ispitan u subotu, a da drugi detalji u vezi hapšenja nisu objavljeni, zato što postoji mogućnost da se još neke druge osobe uhapse.

“Naređeno je da se detalji ne iznose u javnost zbog toga što se vodi istraga u saradnju sa ostalim evropskim vladama“, kazao je zvaničnik i dodao vlasti prikupljaju dokaze.

Državni mediji su objavili da je osumnjičeni putovao sa dva sirijska građana kada je uhapšen.

Belgija je danas podigla nivo uzbune u Briselu na najviši, četvrti nivo, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbjegavaju mjesta na kojima ima puno ljudi, zbog ozbiljne i neposredne prijetnje napadom.

Masovni događaji

Nivo uzbune je podignut neposredno nakon sastanka ministara Evropske unije, posvećenog borbi protiv terorizma i  sedmicu dana nakon napada pripadnika Islamske države Irak i Levant u Parizu.

U napadima na nekoliko lokacija u Parizu prošlog petka ubijeno je 129 ljudi.

Jedan od napadača, porijeklom iz Brisela, još je u bjekstvu i vlasti su saopštile da je on veoma opasan.

“Savjet građanima je da izbjegavaju mjesta gdje ima puno ljudi, poput tržnih centara, koncerata, ili stanica javnog saobraćaja kad god je to moguće”, saopštio je glasnogovornik vladinog kriznog centra.

Krizni centar u saopštenju istaknutom na svojojoj internetskoj stranici poziva lokalne vlasti da otkažu sve masovne događaje, odlože fudbalske utakmice, zatvore metro i pojačaju prisustvo vojske i policije.

Osumnjičeni Salah Abdeslam, vratio se kući u Brisel iz Pariza gdje se njegov stariji brat Brahim raznio eksplozivom u jednom kafiću.

Centar istrage

Strahovanja da bi on još uvijek mogao da predstavlja rizik navela su vlasti da prošle nedelje otkažu prijateljsku fudbalsku utakmicu sa Španijom u Briselu.

Brisel je u centru istrage o napadima u Parizu zbog veza koje napadači imaju sa tim gradom.

Francuske vlasti su saopštile da je napade planirao Abdelhamid Abaaoudu iz Belgije koji se borio za ISIL u Sirji i koji je ove sedmica ubijen u opsadi jednog stana u pariskom predgrađu Saint Denis.

Nekoliko ljudi u Briselu je pritvoreno pod optužbom za terorizam.

Izvor: Al Jazeera i agencije