Pariz: Muslimani kategorično protiv terorizma

Ubrzo nakon racije u srijedu policija saopštila da je poginulo troje ljudi (EPA)

Francusko vijeće muslimana objavilo je poruku pročitanu tokom hutbe (propovijedi) u vrijeme molitve petkom u 2.400 džamija diljem te države.

”Mi, francuski muslimani, potvrđujemo kategorično odbijanje svih oblika nasilja i terorizam koji su protiv vriednosti mira i bratstva koje promovira islam”, navodi se u poruci.

Muslimani Francuske poručuju da su sastavni dio francuske nacije te izražavaju nepokolebljivu predanost Republici koja ujedinjuje sve ljude koji žive u toj državi.

”Muslimani Francuske žele mir, sigurnost i prospritet njihove domovine, Francuske”, dodaje se.

Iz sigurnosnih razloga jutros je otkazan skup solidarnosti ispred najstarije džamije u Parizu.

Policija je vršila detaljne sigurnosne provjere vjernika koji su došli na molitvu petkom (džumu), a veliki broj pripadnika snaga sigurnosti raspoređen je na ulicama.

Pronađeno tijelo žene nakon racija u Saint-Denisu

Posmrtni ostaci treće osobe pronađeni su u noći na petak u stanu u pariskoj četvrti Saint-Denis nakon policijske racije u potrazi za osumnjičenima za smrtonosne napade, saopšteno je iz Kancelarije francuskog tužioca. 

Rodica osobe za koju se sumnja da je organizirala pariške napade, Hasna Aitboulahcen, koja je u srijedu poginula u akciji francuske policije u pariškom predgrađu, nije poginula kao bombašica samoubica, kako se u prvi mah pretpostavljalo, doznaje se u petak od policijskog izvora.

Istražitelji su odmah rekli da se raznijela osoba koja se tokom policijske akcije zabarikadirala u stanu u St. Denisu, misleći da je riječ o ženi. No zapravo je riječ o muškarcu koji je aktivirao eksploziv na sebi, rekao je policijski izvor.

Tužioci su ranije saopštili da posmrtni ostaci jednog od ubijenih u raciji pripadaju organizatoru napada Abdelhamidu Abaaoudu.

Ubrzo nakon racije u srijedu, policija je saopštila da je poginulo troje ljudi, od čega se jedna žena raznijela eksplozivom kada su policajci upali u stan.

Šef Francuske policije Jean-Marc Falcone izjavio je za radio France-Info da policija i dalje traga za odbjeglim napadačem Salahom Abdeslamom.

”Ne možemo ništa reći o tačnoj lokaciji te osobe”, rekao je.

Evropski zvaničnici ranije su izjavili da je francuska policija zaustavila, a zatim pustila Abdeslama na belgijskog granici prošle subote ujutro, dan nakon napada.

Njegov brat Brahim je bio među sedmero bombaša samoubica u napadima u Parizu.

U napadima na nekoliko lokacija u Parizu prošlog petka ubijeno je 129 ljudi. Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade.

U međuvremenu, najavljeno je kako će predsjednik Francois Hollande predvoditi memorijal žrtvama 27. novembra.

Ceremonija će biti održana u hotelu National des Invalides, historijskom kompleksu zgrada u Parizu gdje se nalazi Napoleonov grob, prenosi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije