Milionska tajna primanja europarlamentaraca

Novinari tvrde da imaju pravo na uvid u podatke o tome kako se troše javna sredstva (Arhiva)

Grupa istraživačkih novinara iz svih država Evropske unije tužila je pred sudom Unije u Luksemburgu Evropski parlament, koji ne želi otkriti podatke o punim primanjima parlamentaraca.

Novinari traže na uvid dokumentaciju kojom eurozastupnici pravdaju troškove koji su im odobreni kao dodaci uz redovne plate.

Tužba je podnijeta nakon što je administracija EP-a pružiti na uvid podatke o potrošnji iz javnih sredstava, koja bi morali biti transparentni, prema tvrdnjama novinara.

Inicijativa je došla iz Slovenije, pa novinare u postupku pred Evropskim sudom zastupa Nataša Pirc Musar, pravnica i bivša evropska povjerenica za javne informacije.

Novinari tvrde da imaju pravo na uvid u podatke o tome kako se troše javna sredstva koja se namiruju iz poreza, jer EP nije privatna korporacija, nego javna institucija i ustanova koju evropski građani direktno biraju.

Skriveni dodaci

Evropski parlament na bruto plate 751 zastupnika troši nešto više od 72 miliona eura godišnje, a cijeli godišnji budžet iznosi 474 miliona eura.

U toj razlici skriveni su mnogi dodaci na plate zastupnika, navode novinari istraživači, prenosi Srna.

Oni žele ispitati opravdanost tih troškova provjerom dokumentacije, odnosno računa koje su zastupnici priložili.

Njihov zahtjev obuhvata dokumentaciju o dodacima na plate eurozastupnika, zatim džeparac, dnevnice, putne troškove, troškove administrativnog osoblja…

Evropski parlament je to odbio, uz tvrdnju da je riječ o ličnim podacima, a ne informaciji od javnog značaja koja mora biti javno dostupna.

Izvor: Agencije