U Izraelu i novinari žrtve nasilja

Danas je Dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, a glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je poručio da se moraju čuvati prava novinara. Brojni novinari su bili uznemiravani za vrijeme nedavnog vala nasilja koji se proširio Izraelom i okupiranim palestinskim teritorijama.

Napeto je, ali za novinare uobičajena slika petkom u okolici Ramallaha, na okupiranoj Zapadnoj obali. Munther Katib bio je među novinarima koji su pratili situaciju.

“Približili smo se povrijeđenima, kako bismo ih snimili. Prišao nam je zapovjednik i zaprijetio da će nas zasuti suzavcem. Odmakli smo se desetak metara, a on nas je tada počeo prskati”, ističe Katib.

Saopćenje kao komentar

Munther kaže da nije učinio ništa pogrešno te da se udaljio.

“Pitao sam ga: ‘Šta to radite novinarima? Napadate nas!’ Na naš zahtjev da daju komentar, policija je izdala saopćenje: ‘Tokom nasilnih sukoba, dok su snage reda osiguravale područje, novinari i doktori riskirali su svoje i živote izraelskih snaga sigurnosti, odbivši se vratiti na sigurnu udaljenost. Suprotstavili su se snagama reda i oglušili o njihove zahtjeve. Odgurnuti su nazad uz upotrebu razumne sile. Zapovjednik granične policije dobio je zadatak da istraži incident i, bude  li potrebe, poduzme neophodne mjere'”, rekao je Katib.

“Munther kaže da je akreditiran u uredu za novinare izraelske Vlade”, tvrdi Luba Samri, glasnogovornica izraelske policije.

Šef Vladinog ureda za odnose s javnošću Nitzan Chen je istakao da oni s najvećom ozbiljnošću tretiraju sve prijetnje ili napade na novinare i fotografe.

“O svakom povrijeđenom ili napadnutom novinaru dobit ćete informacije nakon istrage”, potvrdio je Chen.

‘Strah me, radim na terenu’

No, Munther nije siguran hoće li podići tužbu.

“Volio bih uložiti žalbu, ali me je strah, jer radim na terenu. Strah me da ću ga ponovo sresti. Nakon što sazna da sam se žalio, može me drugačije tretirati. Ne znam kako da se novinar zaštiti u ovakvoj situaciji”, zaključio je on.

“Ujedinjeni narodi ovaj dan su proglasili za Dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima. Pozvali su države članice da učine sve što mogu kako bi se spriječilo nasilje protiv medijskih radnika te da budu odgovorne i počinitelje izvedu pred sud”, izvijestila je Al Jazeerina novinarka, Stefanie Dekker.

Izvor: Al Jazeera