Godišnjica sporazuma iz Osla u sjeni nasilja

Potpisivanje Sporazuma iz Osla na travnjaku Bijele kuće 1993. godine bio je historijski trenutak. Čak i u onima koji nisu vjerovali da će Sporazum dovesti do stvaranja palestinske države probudio je nadu… I, prvi put, dvojica lidera nisu krila uzajamno poštovanje.

“U to vrijeme svi smo vjerovali da je sukob završen i da ćemo krenuti ispočetka. Ali, ubrzo smo otkrili da novi sukob tek počinje i da kraj nije ni blizu”, kaže Imad Muna.

Imad Muna je već trideset godina vlasnik knjižare u centru okupiranog Istočnog Jerusalema. Njegove police godinama se pune knjigama o naizgled beskonačnom konfliktu između Izraelaca i Palestinaca. Kaže da je izgubio svu nadu.

“Još dugo ćemo biti u ovoj situaciji. Ne vjerujem da ćemo vidjeti neke promjene, barem moja generacija neće. Stanje će ostati ovako nestabilno, bez otvorenog rata ili pravog mira”, dodaje Imad.

Rabinova platforma

“Kad bih vidio današnju situaciju, Rabin bi bio veoma ljutit…”, ocijenio je Urdi Dromi, glasnogovornik premijera Yitzhaka Rabina u vrijeme atentata.

“Nakon tog događaja, ideja o miru s Izraelcima više nije izgledala privlačno. Mislim da je razlog za to nedostatak vodstva, a ne to što Izraelci više nisu željeli mir. Izraelci mir žele”, dodaje Dromi.

“Rabinova platforma bila je povezati pitanja mira i sigurnosti. Za njega su mir i sigurnost išli ruku pod ruku, bez jednog nije moglo biti drugog. Ali, danas je politička poruka drugačija – čini se da je sav fokus na sigurnosti”, izvještava Stefanie Dekker, reporterka Al Jazeere.

“Danas ne čujemo ništa o miru, slušamo samo priče koje se svode na: ‘O, Bože, uništit će nas, pobit će nas…'”, tvrdi glasnogovornik vlade Yitzhaka Rabina.

Imad se slaže s njim i smatra da je retorika njegove vlade pogrešna.

“Većina Palestinaca – naglašavam, većina njih – danas prihvata Izraelce. Žele živjeti s njima, žele živjeti u miru pored njih. To je istina”, ističe on.

Abbasova nemoć

Također, kaže kako Izraelska Vlada palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, ne daje ništa što bi narod navelo da vjeruje kako Abbas ima moć bilo šta promijeniti.

“Ima mnogo spornih pitanja – treba ukloniti kontrolne punktove, zaustaviti gradnju naselja, uništavanje kuća… Mnogo je stvari koje bi, kad bi ih Izrael učinio, Abu Mazenu, Mahmoudu Abbasu… omogućile da svom narodu kaže: ‘Vidite, pregovorima se nešto može postići.’ Ali, Izrael mu ništa ne nudi, naprotiv”, kaže Imad.

Nada se polako gasi… U proteklih mjesec dana došlo je do najkrvavijih sukoba posljednjih godina. Palestinci i Izraelci još jednom su se našli na suprotstavljenim stranama.

Dvadeset godina nakon potpisivanja Sporazuma u Oslu, koji je trebao donijeti mir u ovoj regiji, nasilje je i dalje dio svakodnevnice.

Izvor: Al Jazeera