Europol: Vjerovatni novi napadi u Evropi

Europol će u januaru 2016. godine otvoriti antiteroristički centar (EPA)

Novi napadi su “vjerovatni” na teritoriji Evropske unije, ocijenio je u četvrtak u Briselu direktor Europola Rob Wainwright, koji smatra prijetnju terorista nakon napada u Parizu kao “najozbiljniju u posljednjih deset godina”.

“Možemo procijeniti, bez pretjerivanja, da su mogući i drugi napadi”, izjavio je Wainwright pred komisijom Civilnih sloboda, pravosuđa i unutarnjih poslova Evropskog parlamenta u Briselu, ocijenivši terorističku prijetnju kao “najozbiljniju u posljednjih deset godina u Evropi”.

Na poziv europarlamentaraca da se izjasne nakon napada 13. novembra u Parizu, u kojem je poginulo 129 osoba, direktor Europola je podsjetio da će se u januaru 2016. godine otvoriti antiteroristički centar, koji će imati stvarne resurse i koji će “pojačati kapacitete za nadgledanje interneta, pratiti finansiranje terorizma, trgovinu vatrenog oružja i pratiti strane borce i njihove aktivnosti”.

Nedovoljan napredak

Radi se o “podršci operativnom radu” vlasti odgovornih u državama članicama, precizirao je.

“Mi nismo evropski FBI [Federalni istražni biro]. Probali smo motivirati države da podijele svoje podatke protiv terorista preko evropskih informacija Europola”, kazao je Wainwright, dodavši da postoji veliki napredak u posljednje dvije godine, ali još nije dostignut željeni nivo.

Naprimjer, u praćenju pokreta sumnjivih stranih boraca između Evrope, Sirije i Iraka, “oko 10.000 osumnjičenih se vratilo u zemlje članice i partnerske zemlje na međunarodnom nivou”, kazao je Wainwright i zaključio kako Europol zna da je najmanje 5.000 evropskih državljana bilo u Siriji.

Izvor: Agencije