VIDEO: Ruski udari na cisterne ISIL-a

Bombardiranje ISIL-ovih kolona cisterni s naftom [Ministarstvo odbrane Rusije]

Ruske vazdušne snage izvršile su danas „masovne napade“ na ciljeve oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) širom Sirije, uz upotrebu krstarećih raketa, prenijela je agencija RIA, pozivajući se na visokog vojnog zvaničnika Andreja Kartapolova.

Kako je naveo, izvedeno je 59 od planiranih 100 napada na mete u pokrajinama Raqqi, Idlibu i Deir ez-Zoru, a likvidirano je 149 pripadnika ISIL-a. Rusija je danas saopćila kako njeni avioni ciljaju i kamione, kojima se prevozi nafta i naftni derivati, a pripadaju ISIL-u.

U Raqqi, „glavnom gradu“ ISIL-a u Siriji, u tri dana napada francuskih i ruskih aviona poginula su 33 pripadnika ove grupe, a deseci su ranjeni, objavio je u srijedu AFP, pozivajući se na podatke Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Napadi krstarećim raketama na ciljeve ISIL-a [Ministarstvo odbrane Rusije]

Donedavno nezamisliva saradnja Francuza i Rusa, čija se vizija sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada dijametralno razlikuje, posljedica je krvavih napada na Pariz i rušenja ruskog putničkog aviona iznad Sinaja, događaja za koje je odgovornost preuzeo ISIL.

U francuskim i ruskim zračnim napadima na skladišta oružja, kasarne i kontrolne tačke u Raqqi i okolini u protekla 72 sata „ubijena su 33 pripadnika ISIL-a, a deseci su ranjeni“, izjavio je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a, koji razmjerno mali broj poginulih tumači činjenicom da su se ISIL-ovci pripremili na napade i sklonili na sigurno pa su na otvorenom ostali samo stražari koji paze na skladišta municije i druge objekte.

Rahman je, također, rekao da su porodice mnogih stranih pripadnika ISIL-a napustile Raqqu i krenule prema Mosulu, „prijestolnici“ grupe u Iraku, koju procjenjuju „sigurnijim gradom“.

Treća noć napada

Francuski borbeni avioni gađali su sinoć, treću noć uzastopno, položaje ISIL-a u Raqqi, na sjeveru Sirije, potvrdile su francuske vlasti. Zvaničnici u Parizu najavili su da će kampanja protiv te organizacije narednih dana biti samo pojačana.

“Deset lovaca francuske avijacije bombardira Raqqu”, rekao je ranije danas francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian za francuske medije, ne navodeći druge detalje.

Najavio je i kako će danas nosač borbenih aviona “Charles de Gaulle” krenuti put istočnog Mediterana radi nastavka napada na određene ciljeve, posebno oko Raqqe i Deir ez-Zora.

Le Drian vjeruje i kako se stav Rusije mijenja poslije potvrde da je prošlog mjeseca ISIL oborio ruski putnički avion iznad Sinaja, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Bombardiranje rafinerije nafte [Ministarstvo odbrane Rusije]

Ruske vlasti potvrdile su jučer da je avion koji je prevozio turiste iz egipatskog Sharm el-Sheikha u Sankt Peterburg srušen tako što je u njemu eksplodirala bomba ručne izrade.

Nakon što je objavljena ta informacija, Rusija je najavila da će izvesti veliki broj napada u Siriji i pritom koristiti strateške bombardere i krstareće rakete s brodova.

I prethodnu su noć francuski avioni, također, bombardirali uporište ISIL-a u Raqqi i uništili jedan komandni centar te centar za obuku.

Francuska bombardira položaje ISIL-a u Siriji posljednja dva mjeseca.

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je kako će odgovor Francuske na napade koji su se dogodili 13. studenog u Parizu i u kojima je poginulo 129 ljudi, a 352 ranjeno, biti “nemilosrdan”.

Najavio je i kako će se borba protiv ISIL-a pojačati.

Izvor: Agencije