ISIL optužen za genocid

U izvještaju američkog Memorijalnog muzeja holokausta, oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) se optužuje za genocid protiv jezidske manjine na sjeveru Iraka. Osim masovnih ubistava, počinjene su i otmice i silovanja hiljada žena i djevojaka.

Više od 17 mjeseci nakon što su iračke snage izgubile provinciju Niniva, Jezidi su postali najočigledniji primjer razaranja i pustoši koju ISIL ostavlja iza sebe. Stotine hiljada ljudi je izbjeglo, a na hiljade ih je ubijeno ili porobljeno.

Iako ISIL progoni i šiite, šiitsku manjinu Šabak, Turkmene, kršćane i ostale nemuslimane, prema izvještaju američkog Memorijalnog muzeja holokausta cilj je bio da se Jezidi istrijebe.

„Sa stanovišta genocida, nije potrebno uništiti cijelu grupu. Namjera je ključni faktor, a u ovom konkretnom slučaju, ta namjera postoji“, ističe Naomi Kikoler iz Centra za prevenciju genocida.

Napadi ISIL-a na Jezide samo su nastavak represije koje su nad ovom manjinom ranije činili ekstremni pripadnici sunita i šiita.

„Ako pogledamo decenijama unazad, veliki je broj znakova radnog upozorenja koji su ukazivali da se ta vrsta nasilja može očekivati, a manjine su posebno izložene riziku“, smatra Cameron Hudson iz Memorijalnog muzeja holokausta SAD-a.

Osigurati humanitarnu pomoć i zaštitu

Obzirom na to da nije jasno kada će se vratiti domovima, Jezidima je potrebno osigurati humanitarnu pomoć i fizički zaštitu. Dakhil Shammo, jezidski aktivista za ljudska prava, kaže da, kada se ISIL porazi, žrtve ne smiju uzeti pravdu u svoje ruke i svetiti se.

„Osobe koje su izgubile članove porodice ne smiju ići tamo i iskoristiti vojnu pobjedu da se svete“, naveo je.

Novinar Al Jazeere Tom Ackerman iz Washingtona javlja:

„Da bi se odgovornima sudilo potrebno je osigurati uvjerljive dokaze o zločinima ISIL-a. Organizatore kampanje brine nepotpuna dokumentacija. Ipak, ovaj izvještaj je bitak korak ka postizanju pravde.“

Izvor: Al Jazeera