Eutanazija podijelila građane Kalifornije

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji od januara će biti legalizirana eutanazija, kontroverzno pitanje u ovoj državi.

Anita Freeman kaže da pati od PTSP-a, nakon što je posmatrala patnje svoje sestre, koja je umirala od raka. Snažno podržava potez Kalifornije da od januara legalizira eutanaziju.

Novi zakon će dozvoliti propisivanje lijekova koji bi ubrzali okončanje pacijentovog života. Za to je potrebna mentalna sposobnost pacijenta te saglasnost dva ljekara da pacijentu nije ostalo više od šest mjeseci života. Anita Freman kaže da je ta odluka zakasnila za njenu sestru Elizabeth, ali ne i za druge osobe koje boluju od neizlječivih bolesti.

“Da smo imali zakon koji je omogućavao pomoć u ubrzavanju smrti, poštedjeli bismo moju sestru užasne smrti, koja se odrazila na ostatak njene porodice, ostavivši ih užasnutim dok su posmatrali njene patnje. Imala je samo 66 godina”, istakla je Freeman.

Duga i bolna smrt

Zakon nazvan “Pravo na smrt” potpisao je guverner Jerry Brown, a njegov zvanični website ponudio je i objašnjenje. Kaže da želi razmotriti sve opcije u slučajevima duge i bolne smrti. S druge strane, postoje glasovi koji se ne slažu s novim potezima zakonodavne vlasti Kalifornije.

“Ne mislimo da su tablete za eutanaziju lijekovi. Ono što mi vidimo su medikamenti, čije se dejstvo ne može promijeniti, a koji su sada na raspolaganju ljudima koji sebi žele oduzeti život, ili, pak, osjećaju određeni pritisak da to učine”, zaključio je Luis Alvaro, direktor Udruženja Stanovnici Kalifornije protiv eutanazije.

Novi zakon u Kaliforniji dolazi u jeku interesa javnosti za slučaj Birttany Maynard. Ova 29-godišnjakinja se zbog tumora na mozgu preselila u državu Oregon, kako bi iskoristila legislativu te savezne države koja omogućava eutanaziju. Stupanjem na snagu ovog zakona, Kalifornija će postati peta američka država koja je legalizirala eutanaziju.

Izvor: Al Jazeera