Smrtonosne poplave u dvije američke države

Poplave u Sjevernoj i Južnoj Karolini (Sjedinjene Američke Države) odnijele su osam ljudskih života, dok je na stotine ljudi spašeno iz bujica poslije višednevnih obilnih kiša koje su poplavile puteve, izazvale na stotine saobraćajnih nesreća i zaprijetile stanovnicima da će ostati bez pitke vode.

U Južnoj Karolini šest smrtnih slučajeva povezani su sa vremenskim uvjetima od kojih su četvoro žrtve saobraćajnih nesreća, dok su još dva smrtna slučaja prijavljena u Sjevernoj Karolini, prenosi agencija Reuters.

Na međudržavnom autoputu koji povezuje dvije američke države, saobraćajna patrola prijavila je 315 sudara, a 318 puteva je poplavljeno.

 

Kiše su poplavile i autoputeve duž obale Sjeverne Karoline između Charlestona i Georgetowna – grada od 9.000 stanovnika koji je, uglavnom, pod vodom dok su četiri glavna putna pravca koji vode u grad pod vodom, pa su oni zatvoreni za saobraćaj.

Vanredno stanje

Izvedene su na stotine spašavanja u poplavama i osam spasilačkih ekipa su i dalje u akciji, uz očekivanje da će im se pridružili timovi iz drugih američkih država, saopćila je uprava za vanredne situacije Južne Karoline.

Guvernerka Južne Karoline, Nikki Haley, ocijenila je kako se radi o padavinama koje se dešavaju jednom u 1.000 godina.

Rijeka Congaree ima najviši vodostaj od 1936. godine, pošto je do petka u nekim dijelovima države palo više od 50 centimetara kiše, a danas će pasti još od pet do 15 centimetara, ali padavine su počele da jenjavaju, naveli su iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Američki predsjednik Barack Obama je tokom vikenda proglasio vanredno stanje u Južnoj Karolini zbog neprekidnih kiša.

Izvor: Al Jazeera i agencije