Papa: Crkva sa zatvorenim vratima izdaje sebe

Papa Franjo otvorio je u Vatikanu Sinodu o obitelji. Trajat će tri tjedna, a crkveni oci će se baviti vrućim temama, poput pastoralne skrbi za razvedene.

O tome su se već pokazala razlika stajališta unutar Crkve – liberalniji pristup europskog i američkog te konzervativniji afričkog i azijskog njezina dijela.

Misa i molitva za uspješan rad – kardinale, biskupe i svećenike, njih 300, očekuje 20 dana rasprave o teškim temama – obitelj u suvremeno doba, odnos crkvenih učenja i onoga što vjernici provode u svakodnevnom životu.

Pritisak na Crkvu je velik, a papa Franjo naglasio je kakva bi ona trebala biti.

Podijeljena mišljenja

“Vjerna svojoj majčinskoj prirodi, svjesna svojih dužnosti skrbi za povrijeđene parove, prihvaćanjem i milošću. Poljska bolnica sa širom otvorenim vratima svima koji potraže pomoć i potporu, da dosegne druge s istinskom ljubavlju”, rekao je papa Franjo.

Papa posebno naglašava otvorenost Crkve za sve koji je potraže i kojima je potrebna. “Crkva sa zatvorenim vratima izdaje sebe i svoju misiju. Umjesto da je most, postaje prepreka”, poručio je.

Papa je potom i vjernike okupljene na Trgu sv. Petra pozvao da mole za Sinodu. Njemu je upućena peticija koju je potpisalo 790.000 vjernika diljem svijeta, da se isključi otvaranje prema razvedenima ili istospolnim zajednicama.

S druge strane, njemački biskupi smatraju da se civilno razvedenima i ponovno oženjenima mora omogućiti život u Crkvi.

Ankete ukazuju na velike razlike u stavovima katolika u zapadnim, u odnosu na afričke ili azijske zemlje kad je riječ o pobačaju ili istospolnim zajednicama.

Teško se o tim pitanjima mogu mijenjati temeljna načela. Papa je danas opet ponovio nepovredivost braka kao zajednice muškarca i žene.

No, pitanja pastoralne brige su otvorena, za što je sadašnji papa iskoristio citat prethodnika Ivana Pavla II – “Moramo voljeti ovo vrijeme i pomoći čovjeku našeg vremena.”

Izvor: Al Jazeera i agencije