Turska: Borba za glasove u sjeni terorizma

U nedjelju turski glasači ponovno izlaze na izbore, s obzirom na to da nakon lipanjskih izbora nije bilo moguće formirati koalicijsku vladu. Čak i nakon pet mjeseci bombaških napada i obnovljenih borbi s Kurdima, ni na ovim izborima možda neće biti uvjerljivog pobjednika. Drugi put u pet mjeseci turski političari mole građane da glasuju za njih. Ali, ovaj put kampanja je mnogo suptilnija.

Gursel Tekin je zamjenik predsjednika sekularne oporbene Republikanske narodne partije. Ova stranka i prokurdski HDP su otkazali završne predizborne skupove zbog sigurnosti.

“Klima nije pogodna za velike skupove. Svaki dan strepimo da ćemo čuti tužne vijesti. Vremena su teška. Kako da organiziramo velike skupove kad stalno čujemo o novim napadima i poginulima?”, pita se Tekin.

Početkom listopada 102 osobe su poginule u bombaškom napadu na mirovni skup u Ankari. Ali, političke podjele u Turskoj su toliko izražene da se političke stranke nisu mogle ujediniti ni tijekom žalosti. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada u proteklih pet mjeseci – 37 osoba je poginulo u napadu na dva javna skupa.

Ekonomija nije primarno pitanje

Prekinuto je i primirje između Vlade i kurdske separatističke PKK. Više od 300 civila i pripadnika snaga sigurnosti je poginulo, a poginulo je i više stotina boraca PKK-a.

“Prvi put u 13 godina terorizam i sigurnost su u prvom planu pred izbore. Ekonomija je i dalje bitna kao i na lipanjskim izborima, ali više nije primarno pitanje”, keže Faruk Acar, direktor Centra za društvena istraživanja Andy-Ar.

“I uz sva događanja, ankete  pokazuju da će izborni rezultati biti slični onima iz lipnja. To znači da će najjače stranke morati formirati koalicijsku vladu. Blizu pet posto glasača još ne zna za koga će glasovati. Dakle, političare čekaju teški izazovi”, izvještava iz Istanbula reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Čini se da su podjele u Turskoj sve više izražene. Političke pozicije su duboko ukopane. Jedina stvar oko koje se svi slažu je to da nikada ranije nisu bili ovoliko podijeljeni.

Izvor: Al Jazeera