Palestinci predali dokaze protiv Izraela

Preliminarna istraga suda ima za cilj da utvrdi da li ima osnova da se pokrene puna istraga (EPA)

Palestinski lideri predali su dokaze o zločinima koje je Izrael počinio tokom nedavnog nasilja Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki rekao je to novinarima nakon što se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastao sa glavnom tužiteljicom Fatou Bensoudom, prenio je Tanjug agenciju Associated Press.

Maliki je naveo da su Palestinci predali detalje onog što u opisali kao vansudska pogubljenja Palestinaca, kao i rušenje kuća i druge forme kolektivnog kažnjavanja.

Izraelsko odbijanje

Bensouda je ranije ove godine pokrenula preliminarnu istragu mogućih zločina počinjenih na palestinskoj teritoriji.

U junu joj je Maliki predao detalje mogućih ratnih zločina Izraela u Pojasu Gaze i o izgradnji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u okupiranom Jerusalemu. Preliminarna istraga suda ima za cilj da utvrdi da li ima osnova da se pokrene puna istraga.

Ranije su izraelski dužnosnici odbili pružiti informacije koje je sud tražio od njih, ustvrdivši kako sud nema ovlasti da istražuje palestinske žalbe, jer, prema njihovom mišljenju, Palestina nije država.

Sud može podići optužnice samo protiv pojedinaca, a ne država, što znači da će tužitelji, također, morati utvrditi kojim bi se izraelskim vojnim zapovjednicima i dužnosnicima moglo suditi za ratne zločine.

Izvor: Agencije