Velesile više ne vjeruju u pobjedu u Siriji

U glavnom gradu Austrije počinje nova runda pregovora o rješenju sirijske krize.

Sastaju se ministri vanjskih poslova SAD-a, Rusije, Turske i Saudijske Arabije. Sutra bi trebalo da se pridruže i predstavnici Irana, Egipta i Libana.

Glavna tema je situacija u Siriji nakon ruske vojne intervencije. Sporna je i uloga aktuelnog sirijskog predsjednika.

Moskva smatra da bi Bashar Al-Assad trebao da ostane na čelu zemlje, dok zapadne zemlje insistiraju da za njega nema mjesta u budućoj, tranzicionoj vladi.

Analitičarka Lina Hatib ističe da se ovi pregovori razlikuju od prošlih, kad su se predstavnici međunarodne zajednice sastali da razgovaraju o Siriji.

Isključena opozicija

“Prošli put su gotovo svi učesnici mislili da mogu pobijediti u ratu. Rusi su smatrali da imaju inicijativu, sirijski režim mislio je da može pobijediti, Saudijska Arabija vjerovala je da može svrgnuti režim. Sada su svi načisto da sirijska kriza ne može biti riješena vojnim putem. To je unijelo novu dinamiku u pregovore, no to i dalje ne znači da je rješenje blizu”, kazala je Hatib za Al Jazeeru.

Po njenoj ocjeni, loše je što sirijska opozicija nije uključena u pregovore i da bi oni trebali biti uključeni u naredni krug.

“Sudbina Sirije u rukama je drugih država. Ipak, sirijska opozicija trebala bi imati riječ, jer je ovdje riječ o sudbini njihove države”, ističe analitičarka Hatib.

Zaključila je kako smatra da će Iran i Rusija iskoristiti Assada kao argument u pregovorima, te da su spremni žrtvovati ga ako dobiju garancije da će prijelazna vlada moći ispoštovati njihove interese.

Izvor: Al Jazeera