SAD pojačava udare na ISIL

Sjedinjene Američke Države odlučile su pojačati udare protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku. Američki ministar odbrane Ashton Carter ističe da to znači podršku “direktnoj akciji” na tlu.

Američka vojska osmislila je novu strategiju borbe protiv ISIL-a. Zove se “Tri R”. Sirijski pobunjenici trebaju zauzeti Raqqu, iračke snage preuzimaju Ramadi, a američke snage moraju se više angažirati.

“Treće i posljednje ‘R’ odnosi se na zračne udare. To je znak da nećemo prestati podržavati partnere napadajući ISIL ili izravno izvršavajući neke misije”, rekao je Carter.

Tu izjavu je dao nepunih sedam dana nakon što su američke specijalne snage i kurdska vojska izveli zajedničku akciju u Hawiji. Mogao bi to biti veliki zaokret u američkoj politici. Predsjednik Barack Obama ranije je obećao da neće biti kopnenih napada na ISIL.

U obraćanju Kongresu Carter je u utorak izjavio kako SAD pritišće iračkog premijera Haidera al-Abadija da ne dozvoli Rusiji da se uključi u borbu protiv ISIL-a i na njihovoj teritoriji.

“Mi smo glavni partneri Iraka i insistiramo na tome. Abadi nam je to i potvrdio”, izjavio je Carter.

No, postoji još jedan problem – neprestani priljev stranaca koji se žele pridružiti ISIL-u, iako savezničke države, poput Turske, hapse one koji podržavaju ovu oružanu grupu. Načelnik Glavnog štaba američke vojske Joseph Dunford priznaje da ne postoji plan kako da se taj trend zaustavi.

“Unutar koalicije ne postoji zajednički stav o stranim borcima. Ne možemo kontrolirati odakle dolaze, kako se ubacuju i, što je još važnije, gdje odlaze kad se vrate u države iz kojih su došli”, kaže Dunford.

Razmatrali zonu zabrane letenja

Čelni ljudi vojske također kažu kako su proučavali koristi od uspostave zone zabrane letenja na sjeveru Sirije. To je nešto na što američki Kongres stalno poziva.

“Kažete kako smo najjača svjetska sila, a da ne možemo uspostaviti ni zonu zabrane letenja da zaštitimo narod od Assadovih barel-bombi. To je uistinu sramotno”, rekao je američki senator John McCain.

Nije jasno jesu li Carter i Dunford uspjeli uvjeriti američke zakonodavce da je njihova strategija protiv ISIL-a dobra. No, barem su se mogli uvjeriti kako postoji želja da se takva strategija iznađe.

Izvor: Al Jazeera i agencije