Beč: Saglasnost za nastavak borbe protiv ISIL-a

U glavnom gradu Austrije održan je ministarski sastanak na kojem je tema bila – rješenje krize u Siriji, a kojoj su prisustvovali ministri vanjskih poslova SAD-a, Rusije, Turske i Saudijske Arabije.

Sastanak je sazvan nakon što je Rusija odlučila vojno intervenirati u Siriji, što je dodatno podiglo napetost. Svi su saglasni da je borba protiv ISIL-a koji kontrolira veliki dio Sirije nužna, ali postoje doboka neslaganja u vezi sa ulogom Bashara al-Assada i njegovog režima, izvijestio je iz Beča reporter Al Jazeere Barnaby Phillips.

Zapadne zemlje, zajedno s Turskom i Saudijskom Arabijom ne žele vidjeti Assada u budućoj vladi, dok je on za Rusiju nezaobilazan za bilo koje rješenje sirijske krize. Za kraj mjeseca je najavljen novi sastanak i nastavak razgovora.

„Malo je informacija sa sastanka, a ništa od toga, nažalost, nije naročito ohrabrujuće, ni dramatično. Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubei rekao je da su se Saudijska Arabija, Turska, Sjedinjene Američke Države i Rusija, koje su sve vojno angažirane u Siriji, na različitim nivoima i stranama – Rusija podržava predsjednika Assada, ostale tri naoružavaju i pomažu različitim pobunjeničkim grupama – složile da će nastaviti razgovore. Saudijski ministar vanjskih poslova također je rekao da nema konsenzusa o budućnosti predsjednika Assada.  Za Saudijce, Amerikance i Tursku, sirijski lider je prepreka miru i kažu da mora otići. Za Rusiju je on bitan partner, i smatraju da mir u Siriji nije moguć ako on prvo bude uklonjen s vlasti i ako ne bude nadgledao tranzicioni proces. Dakle, čini se da je to presudno pitanje u vezi s kojim se ne slažu ostalo neriješeno nakon nekoliko sati razgovora u Beču“, javio je reporter Phillips.

Koordinacija Rusije i Jordana

“Svi smo saglasni u vezi s potrebom nastavka borbe protiv terorističke organizacije ISIL u Siriji te kako treba iznaći političko rješenje za krizu u toj zemlji u okviru kojeg će svi Sirijci biti jednakopravni, a teritorijalni integritet zemlje očuvan”, poručio je  je El-Jubeir.

Na marginama sastanka, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se i sa svojim jordanskim kolegom. Nakon toga je kazao da su se Rusija i Jordan dogovorili “da će koordinirati svoje vojne aktivnosti u Siriji i to pomoću mehanizama raspoređenih u Jordanu”.

Rusima bi to odgovaralo – preduzeli su odlučan i smio korak u Sirijiu i time sebi obezbijedili centralnu ulogu u bilo kakvim političkim i diplomatskim pregovorima o budućnosti Sirije. S druge strane, ta intervencija izazvala je duboku bojazan i sumnju ostala tri ključna partnera na današnjem sastanku – Saudijaca, turske Vlade i Sjedinjenih Država.

Agencija Bloomberg navodi da je američki državni sekretar John Keri iznio mogućnost da Iran bude pozvan da se priključi razgovorima o Siriji.

Kvartet o sukobu Palestinaca i Izraela

Ranije je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kazala da će se u Beču razgovarati o novonastalom sukobu između Palestinaca i Izraelaca.

“Mogu da objavim da ćemo u Beču imati sastanak članica kvarteta (SAD, Rusija, EU i UN)”, rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom njemačke diplomatije Frankom Walterom Steinmeierom u Berlinu, prenio je Reuters.

Ona je kazala da će se sastati s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i posebnim izaslanikom glavnog sekretara UN-a kako bi koordinirali poruke, prenijeli snažnu poruku stranama da smire situaciju na terenu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije