Američki teretni brod nestao u uraganu

Uragan Joaquin – četvrtog stepena na skali od pet stepeni - sa vjetrom od 215 kilometara na sat u petak ujutro je i dalje harao Bahamima (AP)
Uragan Joaquin – četvrtog stepena na skali od pet stepeni - sa vjetrom od 215 kilometara na sat u petak ujutro je i dalje harao Bahamima (AP)

Američka obalna straža je saopćila u petak kako pokušava locirati teretni brod s 33 člana posade koji je prijavio teškoće zbog uragana Joaquin dok je s Floride plovio na otok Portoriko.

Obalna straža i spasilačke ekipe tragaju za teretnim brodom koji je prevozio automobile, dugim 224 metra s 33 člana posade „koji je saopćio kako ga je zahvatio uragan Joaquin, blizu Crooked Islanda na Bahamima“, navodi se u saopćenju obalne straže.

Dva aviona C-130 poslana su kako bi pokušali locirati El Faro koji je Jacksonville na Floridi povezivao sa San Juanom na otoku Portoriku, kada ga je zadesio uragan Joaquin.

Neuspješni pokušaji lociranja

Kako navodi obalna straža, u četvrtak je brod poslao poruku da gubi brzinu i da je u njega prodrla voda, ali da je taj problem do tada već bio otklonio. Saopćio je i da se brod nagnuo za 15 stepeni.

„Pokušaji (spasilačkih ekipa) radi lociranja i uspostave veze s El Farom u četvrtak nisu dali rezultata“, kazala je obalna straža.

Kako navodi specijalizirana mrežna stranica Vesselfinder, brod je sagrađen 1975. i plovi pod američkom zastavom.

Uragan Joaquin – četvrtog stepena na skali od pet stepeni – sa vjetrom od 215 kilometara na sat u petak ujutro je i dalje harao Bahamima, piše u zadnjem izvještaju Američkog centra za praćenje uragana (NHC).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO