SAD i Kina odmjeravaju snage

Kina planira da organizuje sastanak ministara odbrane Asocijacije država jugoistočne Azije. Najava samita dolazi u trenutku povećanih teritorijalnih napetosti u Južnom kineskom moru.

Peking je osudio odluku Washingtona da održi pomorske vojne vježbe nedaleko od arhipelaga Spratly oko kojeg se spori nekoliko država ovog dijela svijeta.

Dvije svjetske sile odmjeravaju snage oko sedam otočića u Južnom kineskom moru. Na nedavno napravljenim satelitskim snimkama vidi se da Kina gradi nešto na koralnim grebenima na koje polaže pravo.

SAD sumnja da Kina gradi aerodrome na otocima koji se nalaze u međunarodnim vodama. Zvanični Washington planira održavanje vojne vježbe u spornom području, što je unijelo dodatne napetosti.

„Naravno da će ovo dovesti do novih napetosti u regiji. Države jugoistočne Azije pomno prate razvoj događaja. Nadamo se da to neće dovesti do nezaustavljivog rasta tenzija“, rekao je Rizal Sukma iz Indonezijskog centra za strateške studije.

Kina negira tvrdnje da želi militarizirati otoke, na koje pravo polažu još i Tajvan, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini.

Nasuprot tome, optužuje SAD za razmetanje vojnom silom. Američka vojska nedavno je povećala prisustvo u tom dijelu svijeta i intenzivirala vojne vježbe poput jedne na obali Indonezije.

Amerika odlučna u namjerama

„Američka mornarica odlučna je u pružanju sigurnosti državama jugoistočne Azije i njihovim teritorijalnim vodama. Amerika je osnažila prisustvo u indoazijskom dijelu Pacifika. Dakle, ne samo da američka mornarica želi očuvati stabilnost, nego je to zajednički cilj država ove regije“, navodi H.B. Le iz američke mornarice.

U vježbi amfibijskog napada na plažu učestvuje 600 marinaca i mornara.

„Dok rastu napetosti u Južnom kineskom moru, SAD pokazuje prisutnost u regiji. Na vojne vježbe poput te gleda se kao na pokazivanje sile u jednom od najznačajnijih pomorskih puteva na svijetu“, javlja reporterka Al Jazeere Step Vaessen.

Mnogi se u ovoj regiji nadaju da će se supersile umjeti kontrolirati.

„Takav razvoj događaja ne nosi neposrednu opasnost. U ovom dijelu svijeta to se jednostavno dešava. Kina i SAD i dalje kontroliraju avione i brodove, kako bi izbjegli vojni sukob. Ipak, mogućnost potencijalnog sukoba povećava se, potraje li ova situacija“, smatra Shi Yinhong sa Univerziteta Renmin u Kini.

Države jugoistočne Azije nadaju se da će ubrzati pregovore o takozvanom Kodeksu ponašanja, kojim bi se trebalo regulirati sloboda plovidbe i letenja kako bi se očuvao mir u Južnom kineskom moru.

Međutim, možda je za to malo kasno, jer SAD u skoroj budućnosti planira ispitati mogućnost slobodne plovidbe u ovim vodama.

Izvor: Al Jazeera