Egipatski voditelj putem igrice ‘prikazao’ ruske napade

Egipatski televizijski voditelj Ahmed Moussa koristio je snimak iz videoigrice da opiše, kako je nazavao, “efektivnost” i “preciznost” ruskih zračnih napada u Siriji.

U svojoj posljednjoj emisiji, Moussa je pohvalio Rusiju zbog pristupa Siriji, pogotovo dok je upoređivao akcije ove zemlje i SAD-a, kojeg je oštro kritizirao.

Međutim, snimak koji je koristio u emisiji uzet je direktno iz ruske igrice “Apači zračni napad”, koju je napravila kompanija Gaijin Entertainment.

U igrici pilot helikoptera s američkim naglaskom daje koordinate lokacije te puca na borce i gađa ih raketama.

Prije nego što je pustio snimak igrice, Moussa je pohvalio Rusiju i divio se njenim akcijama.

“Da, ovo je Rusija, ovo je ruska vojska, ovo je [ruski predsjednik Vladimir] Putin”, rekao je.

“Ovo je Ruska Federacija. Da li se suprotstavljaju terorizmu? Da, to oni čine.”

“Amerikanci su bili prenježni prema grupi Islamska država Irak i Levant. SAD je bio tamo godinu i po dana i nismo vidjeli nijedan metak od njih, niti smo vidjeli da nekoga ubijaju.”

Dok je puštao snimak, opisao je scenu s helikopterom, rekavši: “Pogledajte ovu preciznost, pogledajte rakete koje ciljaju čak i teroriste koje se skrivaju iza drveća.”

Nije jasno da li je Moussa bio svjestan da je pušteni snimak bio iz igrice.

Ovo je privuklo pažnju korisnika društvenih mreža te su se mnogi od njih šalili na taj račun.

Moussa je i ranije izazivao kontroverze i poznat je po provladinim izjavama i kritikama egipatske Muslimanske braće i palestinskog Hamasa.

Ranije ove godine optužio je Hamas da je ubio Izz el-Deena al-Qassama, po kojem se zove vojno krilo ove grupe, uprkos činjenici da su ga ubile britanske snage u Palestini 1935. godine.

Izvor: Al Jazeera