Sirijska opozicija bojkotira pregovore

Rusija je prije dve sedmice počela sa zračnim udarima u Siriji (EPA)

Glavna sirijska opoziciona grupa, Nacionalna koalicija, saopćila je da će bojkotirati pregovore koje je predložio izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura zbog zabrinutosti u vezi sa njegovim planom, kao i zbog zračnih udara Rusije u Siriji.

Nacionalna koalicija je “odlučila da ne učestvuje u konsultativnim radnim grupama i smatra da su poštovanje odluka iz Ženeve i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i okončanje ruske agresije – osnov za obnovu pregovaračkog procesa”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Rusija, koja je prije dvije sedmice počela sa zračnim udarima u Siriji, insistira da su njena meta samo položaji grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

‘Ruska podrška nije od pomoći’

Zapad, međutim, navodi da su gađane i pobunjeničke grupe koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je prije dva dana kako Rusija testira „nešto od svoga najmodernijeg oružja u Siriji.

Stoltenberg je rekao kako su ministri odbrane NATO-a raspravljali o eskalaciji ruske vojne akcije u Siriji i složili se kako situacija izaziva „veliku zabrinutost“.

„Pozivam Rusiju da igra konstruktivnu ulogu u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant. No, ruski potezi i podrška režimu nisu od pomoći“, istakao je.

Izvor: Agencije