Egipatski parlamentarni izbori od 21. marta

Sisi je zabranio pokret Muslimanska braća, gotovo jedinu opozicionu snagu u Egiptu (EPA)

U Egiptu će biti održani opći izbori u fazama, od 21. marta do 7. maja, kazali su predstavnici Izborne komisije u četvrtak.

To će biti prvi parlamentarni izbori od kada je u julu 2013. svrgnut demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi.

Egipatski predsjednik Abdul Fattah Al-Sisi je u novembru prošle godine najavio održavanje parlamentarnih izbora u prvom kvartalu 2015. godine.

On je tada istakao da je Egipat napravio velike iskorake o pitanju institucije predsjednika zemlje i ustavnim reformama, a da će treći korak biti održavanje parlamentarnih izbora.

Ustavne reforme usvojene su na referendumu u januaru 2014, na kojem je 98 posto građana dalo pozitivan odgovor.

U junu prošle godine su održani mnogo osporavani predsjednički izbori na kojima je Sisi osvojio veliku većinu, a opozicija tvrdi da je izlaznost bila svega 10 posto.

Konsolidacija režima

Očekuje se da će parlamentarni izbori pomoći konsolidaciju režima predsjednika Sisija, koji je na vlast u Egiptu došao vojnim udarom 2013. godine.

Do tada načelnik Generalštaba egipatske vojske, Sisi je potom Mursija i njegove pristalice pritvorio i protiv njih pokrenuo brojne sudske procese.

Obračunavanje s opozicijom dovršio je nakon krvavog progona Mursijevih pristalica i zatvaranja hiljada ljudi, uglavnom čelnika i pripadnika Muslimanske braće, organizacije koju je Sisi zabranio i koja je gotovo jedina opoziciona snaga u zadnjih gotovo 90 godina.

Stručnjaci ocjenjuju da će parlamentarni izbori u tom kontekstu bez opozicije biti tek formalnost i omogućit će Sisiju da učvrsti vlast, koju međunarodne organizacije za ljudska prava ionako smatraju represivnijom od Mubarakove.

Izbori će biti provedeni u dvije faze – u prvoj će se birati zastupnici 14 pokrajina, a u drugoj zastupnici preostalih 13, u dva krugau svakoj fazi, rekao je predsjednik Izborne komisije Ayman Abbas na konferenciji za medije.

Izvor: Al Jazeera i agencije