Pogođeno više od 3.200 ciljeva ISIL-a

Koalicijske snage izvele su ukupno 1.676 zračnih napada na uporišta ISIL-a (EPA)

U zračnim udarima pod američkim vodstvom na položaje boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji oštećeno je ili uništeno 3.222 ciljeva od augusta, saopćio je Pentagon.

Spisak pogođenih ciljeva uključuje 58 tenkova, 184 Humveeja, 673 borbena položaja i 980 zgrada ili kasarni, prenosi agencija Fena.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da nije siguran koliko je meta uništeno, a koliko oštećeno, “ali sam uvjeren da je nivo razaranja visok. Naši udari su izuzetno precizni”.

Objavljivanje liste uništenih i oštećenih ciljeva uslijedilo je nakon što su američki vojni zvaničnici potvrdili da razmatraju izvještaje o civilnim žrtvama izazvanim zračnim udarima u Iraku i Siriji i da provode dublju istragu dva slučaja u kojima je ubijeno manje od pet ljudi.

Skrivanje podataka

Koalicijske snage su izvele ukupno 1.676 zračnih napada na uporišta ISIL-a u Iraku i Siriji od 8. augusta, pri čemu je upotrijebljeno 4.775 komada municije, dodao je glasnogovornik Pentagona.

Warren je izjavio da su američke i koalicijske snage pogodile 3.222 mete u zračnim udarima, ali je odbio reći koji je postotak opreme ISIL-a uništen.

“Ako bismo to kazali, morali bismo objaviti tačan broj tenkova i Humveeja koje neprijatelj ima”, kazao je Warren. “Ne želimo da naš neprijatelj sazna koliko znamo o njemu.”

Zemlje koje učestvuju u zračnim udarima u Iraku su Australija, Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska i Holandija.

U zračnim udarima u Siriji učestvuju Bahrein, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije