AirAsia kaznila osam šefova aviosektora

Jedanaestog dana potrage pronađen je rep aviona (AP)

Vlasti Indonezije su objavile da su kaznile šefove aviosektora u okviru istrage o padu aviona AirAsije u kojemu su bila 162 putnika i člana posade.

Indonezijsko Ministarstvo saobraćaja je izvijestilo da je avion Airbus A320-200 AirAsije, koji se 28. decembra srušio u Javansko more nedugo nakon polijetanja, letio koridorom bez odobrenja.

Vlasti pokušavaju utvrditi kako je avion koji je letio iz indonezijskog grada Surabayje u Singapur mogao letjeti bez odobrenja.

“Do danas smo donijeli mjere protiv osam šefova – dva u Ministarstvu saobraćaja, četiri u službi avioplovidbe AirNav i dva u aerodromskoj službi”, rekao je za AFP glasnogovornik Ministarstva saobraćaja Hadi Mustofa.

“Jedan dužnosnik u Ministarstvu saobraćaja je otpušten, a drugi je privremeno udaljen sa posla. Ostalih šestero su privremeno udaljeni iz službe ili su smijenjeni”, dodao je.

Kompaniji AirAsia Indonesia, podružnici malezijske AirAsije, do završetka istrage je zabranjeno korištenje koridora Surabaya-Singapur, premda su joj singapurske vlasti sa svoje strane dale odobrenje.

Pronađen rep aviona

Potraga za ostacima palog aviona daje rezultate, jer je pronađen rep aviona, rekao je u srijedu, jedanaestog dana operacije, direktor nacionalne Agencije za potragu i za spašavanje Bambang Soelistyo.

“Uspjeli smo pronaći dio aviona za kojim smo tragali”, rekao je Soelistyo novinarima u Džakarti. “Pronašli smo rep aviona”, kazao je.

To bi moglo značiti pomak u potrazi, budući da su u repu obično uređaji za snimanje leta – crne kutije – koji su presdnio za utvrđivanje uzroka nesreće.

Usprkos sveobuhvatnoj potrazi koju Indonezija vodi uz pomoć drugih zemalja, poput Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, do sada nije bilo većeg uspjeha zbog lošeg vremena, izvijestile su indonezijske vlasti.

Do sada je ukupno nađeno pet velikih dijelova letjelice i 39 tijela od 162 putnika i člana posade koji su bili u avionu.

Izvor: Agencije