Potonuo brod na sjeveru Škotske

Pretpostavlja se da je svih osam članova posade, koji su nestali kada se njihov brod prevrnuo u nemirnim vodama kod sjevernih obala Škotske, nastradalo, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici, prenose svjetske agencije.

Potraga za osam članova posade, sedam Poljaka i jednim Filipincem, obustavljena je u ponedjeljak, javio je AP.

U potrazi su učestvovala dva helikoptera, četiri broda i pet spasilačkih timova.

Zatraženo je od plovila u tom području da i dalje budu na oprezu za eventualnu pomoć unesrećenima, ali se dodaje kako su male šanse da je bilo ko preživio.

Glasnogovornik brodske kompanije rekao je kako se vjeruje da se brod prevrnuo zbog lošeg vremena, jer je u vrijeme nesreće u tom području bilo nevrijeme praćeno jakim vjetrom, ali da sa broda nije upućen nijedan poziv.

Brod “Cemfjord”, registriran na Kipru, koji je prevozio cement, uočen je u subotu oko 14:30 sati po srednjeeuropskom vremenu 24 kilometra sjeveroistočno od Wicka, na sjeveroistočnom dijelu Škotske.

Istraga u toku

Istraga o uzrocima nesreće je u toku, no Tony Redding, glasnogovornik njemačke kompanije Brise of Hamburg, koja je upravljala brodom, kaže za agenciju AFP kako je do brodoloma došlo najvjerovatnije zbog nevremena.

“Provjeravamo da li ima nekih nepravilnosti i do sada ih nema, ukoliko se izuzme činjenica da je u tom području u vrijeme nesreće vladalo jako nevrijeme. Potrajat će dok se sve činjenice utvrde, no nažalost, ne možemo o tome razgovarati s posadom, a plovilo se nalazi na dubini od 68 metara”, istakao je.

Brod, dugačak 83 metra, napravljen je 1984. godine i uspješno je prošao inspekciju u decembru.

Prevozio je 2.000 tona cementa iz Danske u Runcorn, u blizini Liverpoola, na sjeverozapad britanske obale, i trebao je na odredište stići u ponedjeljak.

Izvor: Agencije