Njemačka: Osuda desničarskih napada na islam

Više hiljada ljudi demonstriralo je u četiri grada u Njemačkoj u znak protesta zbog redovnih sedmičnih skupova u Dresdenu protiv “islamizacije Zapada”, koji privlače sve više pristalica.

Organizatori protesta u Berlinu, Stuttgartu, Kelnu i Dresdenu ističu da demonstriraju protiv rasizma i ksenofobije i da žele da pošalju poruku tolerancije.

Poslovne kompanije, crkve, elektrokompanija u Kelnu, kao i druge institucije, namjeravaju da u svojim zgradama ugase svjetlo u znak solidarnosti sa demonstracijama koji se protive skupovime koje organizira PEGIDA (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada).

PEGIDA redovno u Dresdenu, ali i u drugim njemačkim gradovima, organizira demonstracije protiv islamskog utjecaja u zemlji, prenosi Tanjug.

U njemačkom gradu Dresdenu održane su 11. demonstracije u organizaciji grupe PEGIDA. Od njemačkih vlasti traže da pooštre pravila prihvata azilanata te da se ubrza proces deportacija.

Riječ je o populističkom pokretu protiv imigranata.

U posljednja tri mjeseca, broj okupljenih na demonstracijama PEGIDA u Dresdenu, gradu na istoku Njemačke sa malim brojem imigranata i muslimana, porastao je sa nekoliko stotina na 17.500, koliko je prisustvovalo skupu nešto prije katoličkog Božića.

Uspon PEGIDA-e

PEGIDA je osvojila veći broj pristalica kada se distancirala od ekstremne desnice, a u proglasu objavljenom na Facebooku je navela da je protiv “propovijedanja mržnje, bez obzira na vjeru”, kao i “radikalizma, bez obzira da li je vjerski ili politički motiviran”, prenijela je agencija AP.

Taj pokret je zabranio na njihovim protestima neonacističke simbole i slogane, ali je dobio podršku poznatih neonacističkih grupa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je, u novogodišnjem obraćanju, novi desničarski narodni pokret, rekavši da njegove vođe “gaje mržnju u svojim srcima” i pozvala građane Njemačke da ne idu na njegove skupove.

Prema posljednjoj anketi, jedan od osam Nijemaca spreman je pridružiti se skupu PEGIDA-e ukoliko bude organiziran u njihovom gradu.

Mnogi građani Njemačke brinu zbog velikog broja azilanata koji dolaze u ovu evropsku državu.

Taj broj je u 2014. godini premašio 200.000, što je četiri puta više nego 2012. godine.

Izvor: Agencije