Kobani u ruševinama: Nemoguć povratak civila

Ekipa Al Jazeere je ušla u Kobani, grad na sirijsko-turskoj granici, za koji su Kurdi i oružana grupa Islamska država Irak i Levant vodili žestoke borbe.

Nakon četiri mjeseca borbi, Kurdi su početkom sedmice uspjeli potisnuti ISIL iz Kobanija, a sam grad je u ruševinama. Vođene su žestoke borbe za svaku ulicu, za svaku kuću…

U sjevernom dijelu grada nema nijedne zgrade koja je ostala cijela. Neke su izgorjele, a mnoge su sravnjene sa zemljom. Kurdski borac Mohamed Ahmed je u Kobaniju bio od početka do kraja sukoba.

“Na početku je bilo teško. Zračni udari su nam pomogli, ali naši borci su zadržali linije. Zračni udari ne bi bili dovoljni da smo mi napustili položaje”, kazao je Ahmed.

U gradu nema gotovo nikog osim boraca, a ovdje je nekad živjelo 200.000 ljudi.

Borbe oko grada se nastavljaju

“Civili se neće moći uskoro vratiti ovamo. Nema infrastrukture. Ovo je sve što je ostalo od bolnice. Prioritet kurdskih snaga u ovom momentu je čišćenje grada od mina i eksplozivnih sredstava koje su borci ISIL-a možda ostavili kad su se povlačili”, izvijestila je iz Kobanija reporterka Al Jazeere Hoda Abdul-Hamid.

Također, morat će “prečešljati” grad u potrazi za zaostalim neeksplodiranim sredstvima. Među kurdskim borcima koji patroliraju praznim ulicama vlada osjećaj pobjede. Početkom sedmice kurdske snage proglasile su pobjedu nad ISIL-om u bici za Kobani. Ipak, oprezni su s proglašavanjem pobjede, jer se i dalje se vode borbe oko Kobanija.

“Borbe se još vode. Još postoji prijetnja od terorista, koji kontroliraju gotovo sva sela. Pokušat će nas granatirati i ponovo zauzeti Kobani. ISIL još kontrolira otprilike 380 sela. Naš sljedeći korak je osloboditi ta sela”, rekao je Driss Nasan iz Regionalne vlade Kobanija.

Zauzimanjem Kobanija ISIL-u je zadat simboličan udarac, a njihove crne zastave zamijenjene su kurdskim bojama. Ipak, proći će još mnogo bitaka prije nego što ISIL više ne bude predstavljao nikakvu prijetnju.

Izvor: Al Jazeera