Dolazi li do raspada PEGIDA-e?

Kancelarka Angela Merkel je naglasila da islam pripada Njemačkoj (EPA)

Piše: Khaled Schmidt

BERLIN – Kathrin Oertel, nova liderka pokreta PEGIDA, uputila je poziv pred oko 17.000 pristalica za protjerivanje islamista i radikalnih muslimana, na što su oni uzvratili podižući transparente ispisane riječima “Ne islamizaciji”, “Stop multikulturalnoj zajednici”, “Germanstvo je naš identitet”, “Ne želimo nove domove za imigrante” i “Ne bojkotu Rusije”…

Prizor ponovljen na 13. demonstracijama pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), uz iste parole i transparente, ali s manje entuzijazma, naveo je posmatrače na pitanje dolazi li to do raspada PEGIDA-e.

Nakon što je Lutz Bachmann, osnivač ovog pokreta, podnio ostavku prošle sedmice, pošto se pojavila njegova fotografija u liku nacističkog vođe Adolfa Hitlera te njegovih neprijateljskih izjava protiv stranaca, na čelo pokreta dolazi Kathrin Oertel. Nova liderka je u obraćanju na demonstracijama u Dresdenu, glavnom gradu pokrajine Saksonije, istočna Njemačka, tražila raspisivanje referenduma o imigraciji po uzoru na Švicarsku.

Nova liderka je, u ime pokreta, ponovo uputila oštre kritike njemačkim medijima i politici svoje države, pa je tako za prve rekla da predstavljaju “novinarstvo utemeljeno na laži”, dok je drugu opisala kao “neuspješnu”. Također je iznijela zahtjeve za kontrolu imigracije u državu te je negirala medijske izvještaje koji ukazuju na vezu PEGIDA-e sa strankom Alternativa za Njemačku, koja je u posljednje vrijeme, sa neprijateljstva prema euru i Evropskoj uniji, prešla na odbojne stavove prema islamu i njegovoj pripadnosti Njemačkoj.

Prijetnje novinarima

Uprkos činjenici da se pokret PEGIDA relativno otvorio prema medijima, veliki broj novinara koji su pokrivali dešavanja na demonstracijama pokreta u prošlu nedjelju suočili su se s različitim uvredama, pa tako ni Al Jazeera nije bila izuzetak. Dopisniku Al Jazeere upućene su brojne uvrede, dok je većina pokušaja da dođe do izjave, fotografije ili imena nekih od učesnika bila bezuspješna.

Rene, koji je za sebe tvrdi da je vođa PEGIDA-e, predstavljao je izuzetak među ostalim demonstrantima te je pristao na razgovor pred kamerama, uputivši oštre kritike na račun kancelarke Angele Merkel. Osudio je njenu politiku bojkota Rusije i izjavu da je islam dio Njemačke.

Drugi demonstranti su na pitanje zbog čega učestvuju u demonstracijama PEGIDA-e odgovarali fotografijama i transparentima, pa je tako jedan od njih podigao sliku naslovnice časopisa Der Spiegel objavljenog 2007. godine, koji upozorava na islamizaciju Njemačke, dok je drugi pokazao transparent na kome se protivi “muslimanskom klanju životinja”.

Silvio Roessler, jedan od demonstranata, stavio je naglasak na kršćanski identitet njemačkog društva, dok sam u odjeku njegovih riječi pronašao šezdesetogodišnju gospođu, koje je izjavila da u demonstracijama učestvuje zbog toga što se protivi “islamizaciji”, bilo kakvom sukobu s Rusijom, dolasku imigranata u državu i sve većem jazu između bogatih i siromašnih.

Istakla je kako je njen strah od islamizacije i islama nastao kao posljedica medijskih izvještaj o hiljadama libanskih i kurdskih velikih porodica, “koje predstavljaju paralelna društva, bave se kriminalom i odbacuju zakone u Berlinu, Hamburgu i Bremenu.”

U ovaj razgovor s gospođom za Al Jazeeru uključuje se i prethodni sugovornik i kaže da ne prihvata “ideološku dimenziju i vezu između države i vjere u islamu” te kaže da kur'anski ajeti za njega predstavljaju problem.

Žestoka rasprava u Saksoniji

Iste ove stavove ima i dvadesetogodišnja demonstrantica, koja je rekla da nema neko direktno iskustvo s muslimanima, ali je vidjela da oni pokušavaju utjecati na njemačko društvo kako bi ostvarili političke ciljeve. Pozvala je političare na otvorenost i razbijanje tabua „u govoru o imigraciji i islamu te da se prestane negirati veza islama s terorizmom.“

Max Wolf, specijalista psihologije, smatra da pristalice Pegide imaju problem s islamom prvenstveno zato što ga vide kao “čudnu religiju, koja izaziva strah”, te smatra kako manji broj učesnika na demonstracijama ne ukazuje na raspad ovog pokreta.

U okviru implikacija polemike koja se vodi u Njemačkoj na temu demonstracija PEGIDA-e, Centralno vijeće Jevreja istupa s upozorenjem na opasnost anti-islamskih pokreta i njihovih percepcija. Također, predsjednica opozicione Stranke zelenih Simona Petra naglašava da odbija bilo kakav dijalog s PEGIDA-om te kaže za Al Jazeeru da nema nikakve šanse za pregovore s osobama koje promoviraju proizvoljne i negativne zakone o muslimanima, imigrantima i raspiruju atmosferu ksenofobije i netolerancije.

Nedaleko od mjesta gdje su se održavale demonstracija PEGIDA-e u Dresdenu izbila je žestoka rasprava u Parlamentu Saksonije povodom izjave premijera Stanislava Tiliha da islam nije dio saksonskog društva. Tilih, koji pripada vladajućoj Kršćansko-demokratskoj uniji, iznošenjem ovakvog stava suprotstavio se kancelarki Merkel, koja je naglasila da islam pripada Njemačkoj.

Izvor: Al Jazeera