‘Škola bez rasizma’ nada za djecu imigranata

Njemačka je odavno država imigranata i oni danas čine znatan dio stanovništva većih gradova. No, uz sve veći broj imigranata pojavljuje se i diskriminacija protiv njihove djece u javnim školama.

Jedna nevladina organizacija pokušava se boriti protiv toga, navodi novinar Al Jazeere Harun Karčić koji se javio iz Berlina.

“Ovo je jedna od mnogih škola u Njemačkoj koje učestvuju u programu poznatom kao ‘Škola bez rasizma'”, ističe on.

Nastavu pohađa veliki broj učenika čiji su roditelji imigranti. Škola se razlikuje od ostalih institucija ovog tipa jer učenici ovdje uče više o različitim kulturama, religijama i običajima. Rian Rossig sin je Nijemca i Bosanke. Kaže da mu se šaroliki školski ambijent dopada.

“Stvar je u tome što ljudi u ovoj školi dolaze iz različitih država, pripadaju različitim kulturama. Ima mnogo razlika među njima. Ovdje nema nikakve diskriminacije, niti rasizma, jer ova škola učestvuje u projektu ‘Škola bez rasizma'”, navodi on.

Borba protiv diskriminacije

Al Jazeerin novinar Karčić objašnjava kako navedeni projekat obuhvata 1.500 škola i više od 750.000 učenika širom Njemačke.

“Njegov cilj je da se svaka škola, kroz redovne radionice, predavanja i projekcije, aktivno uključi u borbu protiv svih oblika diskriminacije”, dodaje.

Njemačka ima milione imigranata. Iako je većina dobro integrirana, neka djeca useljenika žale se na diskriminaciju zbog vjerske i etničke pripadnosti.

A obzirom na to da državne institucije nisu uspjele riješiti taj problem, inicijativu je preuzela organizacija “Škola bez rasizma”.

Svaka škola koja ispuni uvjete te nevladine organizacije dobije certifikat. Godišnje mora organizirati veliki broj radionica o poštivanju ljudskih prava, kulturnim i religijskim razlikama. Podložna je godišnjim provjerama i inspekcijama kako bi zadržala svoj status. Na ovom projektu radi Sanem Kleff, porijeklom iz Turske.

“Tu sam već 30 godina. Ovdje sam počela raditi kao učiteljica njemačkog jezika, pošto sam to studirala. Radila sam mnogo s djecom čije su se porodice tek doselile u Njemačku. U tom poslu sam vidjela koliko je zapravo komplicirana situacija u našem obrazovnom sistemu za djecu koja su tek stigla kao imigranti ili izbjeglice i kojima je njemački strani jezik”, objašnjava ona.

Netrpeljivost nije novina

Proteklih decenija u Njemačkoj se javljaju desničarski pokreti koji su antiimigrantski orijentirani. Najnoviji je PEGIDA – Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada – osnovan prošlog oktobra.

Smatraju da je Njemačka primila prevelik broj stranaca, naročito muslimana. No, sociolog Eberhard Seidel kaže da netrpeljivost prema imigrantima i njihovoj djeci nije novina.

“To u Njemačkoj traje već 30 godina. U prošlosti, 1980-ih i 1990-ih godina, to se negodovanje odnosilo na strance ili doseljenike, naročito na Turke, ne na osnovu njihove vjere, nego njihove etničke pripadnosti. Došlo je do serije napada na strance nakon ujedinjenja Njemačke. Ono što je novo u posljednjih deset godina je da Turčin nije više napadnut zato što je Turčin, već zato što je musliman. Odjednom je vjera postala veliko pitanje po kojem se utvrđuje neprijateljstvo i različitost”, ističe on.

Uz rastuće desničarske pokrete, ne samo u Njemačkoj, već i širom Evrope, projekat “Škola bez rasizma” je tračak nade za djecu imigranata i mjesto gdje se mogu osjećati zaštićenim od bilo kakve diskriminacije.

Izvor: Al Jazeera