Novi sirijski pregovori u Moskvi

U pregovorima učestvuju predstavnici opozicije koje Damask tolerira (EPA)

Predstavnici sirijske opozicije počeli su u ponedjeljak sastanak u Moskvi, gdje će im se u srijedu pridružiti i izaslanici režima u Damasku radi pregovora kojima se treba obnoviti dijalog nakon gotovo četiri godine građanskog rata u Siriji.

Prvi susreti počeli su u 9:00 po srednjoevropskom vremenu, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenosi agencija Ria Novosti.

Predstavnici Nacionalnog koordinacijskog odbora za snage demokratske promjene (CCND) koji Damask tolerira, sastaju se u ponedjeljak i utorak u rezidenciji Ruskog ministarstva vanjskih poslova gdje će razgovarati iza zatvorenih vrata.

Sva opozicija neće biti zastupljena, budući da nema izaslanika Nacionalne koalicije opozicije u egzilu. Koalicija smatra da se ti pregovori moraju organizirati pod pokroviteljstvom UN-a i na “neutralnom” terenu, a ne u Rusiji koja bezuvjetno podupire Damask.

Nastavak pregovora iz Ženeve

No, pet članova koalicije učestvovat će u svoje lično ime. Izaslanstvo režima predsjednika Bashara al-Assada koje vodi sirijski veleposlanik u UN-u Bashar Džafari pridružit će se pregovorima u srijedu, piše dnevnik Al Vatan.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da neće biti dnevnog reda i da nije predviđeno potpisivanje dokumenta ili ugovora. Nedolazak dijela opozicije umanjuje važnost pregovora.

Izaslanstvo Damaska se nada, rekao je izvor u Sirijskoj vladi odgovarajući prošle sedmice na upit AFP-a, da će se sudionici dogovoriti o smjernicama koje će obuhvatiti “borbu protiv terorizma”, “pomirenje na lokalnom nivou” i razgovor o “vladi nacionalnog jedinstva”.

Opozicija u egzilu i domaća opozicija žele, pak, razgovarati o prijelaznoj vladi kako bi se pronašlo rješenje za rat u kojemu je poginulo više od 200.000 ljudi.

Inicijativa Moskve, tradicionalnog saveznika Damaska, događa se nakon mirovnih pregovora poznatih kao Ženeva 1, održanih u junu 2012. i Ženeve 2 iz februara 2014. pod pokroviteljstvom UN-a i velesila.

Izvor: Agencije