Jolie u Iraku traži rješavanje problema izbjeglica

Izvor: Agencija Anadolija

Holivudska glumica i ambasadorica dobre volje pri Komesarijatu Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Angelina Jolie uputila je poziv svjetskim liderima da pronađu put za rješenje problema u izbjegličkom kampu u Iraku.

Jolie je nakon posjete izbjegličkom kampu Hanke u Duhoku, na sjeveru Iraka, zajedno sa zvaničnicima UN-a govorila na konferenciji za novinare, prenosi Anadolija.

Ona je kazala kako je jako žalosno sve ono što je imala priliku vidjeti tokom posjete izbjegličkom kampu.

Podsjetila je da je od 2007. godina na ovamo pet puta posjetila Irak te dodala da je pomoć međunarodne zajednice ljudima u izbjegličkim kampovima nedovoljna.

“Želim glasno pozvati sve narode svijeta. Ovi ljudi, među kojima jedan dio onih koji su izbjegli iz Sirije, su u veoma lošem stanju. Tokom dešavanja u Siriji raseljeno je 13 miliona ljudi. Među njima ima bolesnih i beskućnika. Međunarodna zajednica mora uložiti više truda za dostavu pomoći ovim ljudima. Iako je od početka dešavanja u Siriji prošlo pet godina ovi ljudi su u jako lošem stanju. Ova situacija se mora okončati”, kazala je ona.

Loša situacija

Angelina Jolie je poručila kako se broj ugroženih konstantno povećava te da u slučaju da se ovim ljudima ne pomogne, situacija bi mogla biti mnogo lošija.

“Koliko će još godina trajati ovo stanje? Jednu, dvije, tri ili više godina? Pozivam svjetske lidere i predsjednike: ‘Pronađite neki put za rješenje ovog problema’. Ljude koje sam vidjela su žrtve sa velikim izazovima. Ovo ne smije ovako da se nastavi”, kazala je ona.

Jolie je s novinarima podijelila ono što je vidjela tokom posjete kampu.

“Vidjela sam ženu koja je kidnapovana pa kasnije spašena. Ta žena se još uvijek boji. Toliko se bojala da sa nama nije mogla razgovarati. Vidjela sam porodice koje nisu mogle naći šator, porodice koje već drugu godinu provode zimu u jako lošim uvjetima. Vidjela sam žene čiji su supruzi, braća, sinovi, kćeri kidnapovali pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant. Vidjela sam jako bolesne ljudi. Žene koje teroristi koriste kao robove. Sve su to jako žalosni događaji”, rekla je Jolie.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO