Ubijeni civili u granatiranju Mariupolja

Najmanje 27 civila je poginulo, a 90 je povrijeđeno u raketnom napadu na Mariupolj, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predstavnici vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck su vijest o napadu nazvali dezinformacijom, prenijele su ukrajinske i ruske agencije.

Glasnogovornik gradske skupštine Mariupolja Oleg Kalinin rekao je u telefonskoj izjavi za agenciju France-Presse da je vidio troje mrtvih.

Ukrajinska vojska je saopćila da su pobunjenici “otvorili vatru iz višecjevnih raketnih bacača na predgrađe istočno od Mariupolja“, te da su uništili kuće, prenosi Hina.

“Pobunjenici nemaju potrebu za mirom, oni izvršavaju naredbe Kremlja”, navodi vojska.

Reporter Al Jazeere Charles Stratford javlja iz Donjecka da su lokalni i strani novinari koji su bili prisutni na bdijenju u čast žrtava ljudi koji su prošle sedmice poginuli u trolejbusu kazali da je na bdijenju bio prisutan i pobunjenički vođa Aleksandr Zaharčenko.

”Novinari prenose da je u obraćanju prisutnima Zaharčenko rekao da je “počeka bitka za Mariupolj”. Do ovog trenutka pobunjenici su odbacivali svaku odgovornost za napade na ovaj lučki grad. To je svakako veliki zaokret. Tokom sedmice, Zaharčenko je upozoravao da više nije zainteresiran za pregovore o primirju. Također je najavio i ofanzivu širih razmjera do granica regije Donjeck, unutar kojih pripada i Mariupolj. Riječ je o izuzetno važnom strateškom gradu na Azovskom moru koji povezuje Krim koji su Rusi anektirali s Donjeckom”, javio je Stratford.

Ruska informativna agencija RIA Novosti prenijela je saopštenje štaba pobunjenika DNR-a da oni ne raspolažu artiljerijom koja može da nanosi udar po rejonima Mariupolja o kojima saopćavaju ukrajinske snage.

TASS prenosi izjavu predstavnika Ministarstva odbrane DNR da je ta tvrdnja “otvorena dezinformacija i laž”.

“Ustaničke snage uopće nisu pucale ka Mariupolju, tim prije ne po stambenim četvrtima”, rekao je taj predstavnik DNR-a, dodajući da ustanici drže odbranu kod Novoazovska, grada 40 kilometara od Mariupolja i da uopće ne pucaju, prenosi Tanjug.

Ta ruska novinska agencija prenijela je izjavu jednog stanovnika Mariupolja da je projektil “doletio sa teritorije koju kontrolira ukrajinska vojska”.

Upozorenje Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini ranije je izjavila da eskalacija nasilja u istočnom dijelu Ukrajine prijeti da izmakne kontroli i pozvala sve zainteresirane strane, a pogotovo Rusiju, da se pridržavaju obaveza i sjednu za pregovarački stol.

“Vrijeme istječe”, upozorila je Mogherini u saopćenju za medije i podsjetila na jučerašnju tragediju u Donjecku, kada je osam civila poginulo u minobacačkom napadu za koji se ukrajinska vojska i proruske snage međusobno optužuju.

“Oni koji su odgovorni za eskalaciju sukoba sada moraju dokazati da su spremni za političko rješenje i prekinuti spiralu nasilja, što uključuje povlačenje teškog naoružanja i prekid vatre, koji su dogovoreni u Minsku”, poručila je ona.

Mogherini je pozvala Rusiju da preuzme odgovornost, uz riječi da “javne izjave koje izvrću stvarnu situaciju na terenu i podstiču na mržnju i novo nasilje ne vode neophodnom smirivanju situacije”.

“Jučerašnje javno provođenje ratnih zarobljenika kroz Donjeck predstavlja jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, upozorila je visoka predstavnica.

Ona je istakla da Evropska unija podržava sve napore da se nađe političko rješenje, što uključuje nedavni sastanak šefova diplomatija Njemačke, Francuske Rusije i Ukrajine u Berlinu i predstojeći susret Trilateralne kontaktne grupe o provođenju sporazuma iz Minska.

Izvor: Al Jazeera i agencije