Proruski separatisti najavili ofanzivu

Proruski separatisti na istoku Ukrajine saopćili su da sa vlastima u Kijevu više neće pregovarati o prekidu vatre.

Sukobi u tom dijelu zemlje ponovno su zaoštreni. Proteklih devet dana najsmrtonosniji su period od proglašenja primirja u septembru.

Za smrtonosni napad na trolejbus u Donjecku Kijev i Moskva se međusobno optužuju.

Najava ofanzive

Iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck poručuju da nema više pregovora.

“Sa naše strane više neće biti pokušaja da ispregovaramo prekid vatre. Samo ćemo pratiti reakciju Kijeva. Oni ne razumiju da mi možemo simultano napadati iz tri pravca”, kazao je Aleksandr Zaharčenko, vođa separatista.

Najavio je ofanzivu koja će se proširiti izvan granica regije Donjecka. NATO upozorava na teško naoružanje koje stiže iz pravca Rusije.

I u Kijevu najavljuju zaoštravanje.

“Ako neprijatelj ne bude želio da se pridržava prekida vatre kako civili ne bi ginuli i kako stanovnici ukrajinskih sela i gradova ne bi ispaštali, onda će oni koji krše pravila dobiti po zubima”, izjavio je Petro Porošenko, ukrajinski predsjednik.

Proruski separatisti izveli su više od 100 napada u protekla 24 sata, saopćila je ukrajinska vojska.

“U Donjecku su vidljivi znaci da proruski pobunjenici pripremaju novu ofanzivu”, javio je Charles Stratford, reporter Al Jazeere.

On je dodao da je vođa pobunjenika obećao kako će njegovi borci zauzeti nove teritorije na rubnim dijelovima regije Donjeck, nekih 60 kilometara prema istoku i još 100 kilometara prema sjeveru.

“Najavio je ofanzivu u pet pravaca, što je izuzetno zabrinjavajuće. Danas smo vidjeli i dokaze za te tvrdnje. Ispred našeg hotela, ovom ulicom prošli su tenkovi i oklopni transporteri”, kazao je Stratford.

Separatisti, s druge strane, vojnike optužuju da su granatama jučer ubili 16 i ranili još 18 civila.

Optužbe iz Moskve

Slične optužbe stigle su i iz Moskve.

“Vlasti u Kijevu izdale su zvanično naređenje o sveobuhvatnim vojnim akcijama skoro duž cijele borbene linije”, riječi su Vladimira Putina, predsjednik Ruske Federacije.

Broj ubijenih na istoku Ukrajine prešao je pet hiljada. Ujedinjeni narodi strahuju da bi on mogao biti i mnogo veći. Samo u proteklih devet dana, stradalo je više od 260 ljudi.

“To je u prosjeku 29 ljudi dnevno i zato je ovo najsmrtonosniji period otkad je potpisana deklaracija o prekidu vatre 5. septembra. Osim pojačanih borbi i granatiranja oko Donjecka, naročito u okolini aerodroma, gdje obje strane koriste tenkove i tešku artiljeriju, granatiranje je zabilježeno i u nekoliko gradova u regiji Luganska”, izjavio je Rupert Colville iz Kancelarije komesara za ljudska prava UN-a

Prije samo dva dana u Berlinu je dogovoreno formiranje sigurne zone i povlačenje teškog naoružanja. Dogovoren je i nastavak mirovnih pregovora. Na terenu, međutim, i dalje se razmjenjuju zarobljenici i tijela ubijenih.

Izvor: Agencije