Majka ISIL-ovog taoca moli za život, rok istekao

'Moj sin nije neprijatelj muslimana', poručila je u suzama Junko Ishido (AFP)

Rok koji je Islamska država Irak i Levant (ISIL) dala japanskoj vladi, u kojem im trebaju platiti 200 milijuna dolara za otkupninu dvojice japanskih državljana, istekao je jutros. Majka jednog od zatočenika apelirala je nekoliko sati prije toga za život sina.

“Moj sin nije neprijatelj muslimana”, poručila je u suzama Junko Ishido na konferenciji za novinare, održanoj u petak ujutro po japanskom vremenu.

Ustvrdila je kako je njen sin, freelancer Kenji Goto samo imao “osjećaj za pravdu” koji ga je odveo da radi na Bliskom istoku.

ISIL je prije nekoliko dana objavio videosnimku na kojoj prijeti da će ubiti njega, ali i još jednog zatočenika Harunu Yukawu, ukoliko ne dobiju 200 milijuna dolara u roku 72 sata, izravno zahtijevajući otkupninu od japanskog premijera Shinzoa Abea.

Japanska vlada dobila je rok do 14:50 sati po lokalnom, odnosno 6:50 po srednjoeuropskom vremenu u petak.

Majka nudi svoj život u zamjenu

Ishido je opisala svog sina kao nekoga tko je dugo pokazivao interes za događanja u islamskim zemljama i tko je pomagao japanskoj javnosti da “bolje razumije probleme s kojima se susreće taj dio svijeta”.

“Otišao je [u Siriju] samo da pomogne prijatelju. On je uvijek bio taj tip osobe, čak i kao dijete”, rekla je majka, ponudivši svoj u zamjenu za život sina.

“Moj je život vrlo male vrijednosti. Ako bih nekako mogla ponuditi svoj život u zamjenu za njegov, spremna sam na to samo da moj sin bude pušten na slobodu”, rekla je Ishido.

Dodala je i da je, bez obzira na to kako talačka kriza završi, spremna otvoriti svoj dom muslimanskim studentima koji žele studirati u Japanu.

Potvrdila je da ju je, u vezi s otmicom njezinog sina, kontaktirala Japanska vlada te da se nada kako će premijer Abe poduzeti sve napore da pomogne taocima.

Pošao tražiti kolegu

Prema pisanju lokalnih medija, Abe je potvrdio da “Vlada radi punom snagom na puštanju na slobodu dvojice zatočenika”.

Ranije je premijer rekao kako se “neće pokloniti terorizmu”.

“Ovo je vrlo teška utrka s vremenom, ali vlada će uraditi sve što je u njenoj moći. Zapovjedio sam vladi da koristi svoje diplomatske kanale i rute koliko god je to moguće kako bi osigurala oslobađanje dvojice ljudi”, rekao je premijer Abe.

Goto je, kako su prenijeli japanski mediji, otputovao u Siriju kako bi pronašao Yukawu, koji je, navodno, bio zarobljen još u kolovozu.

Videosnimka u kojem je u pustinji prikazan pripadnik ISIL-a obučen u crno dok zamahuje nožem stojeći između dvojice talaca obučenih u narančasto sličan je prethodnim snimcima koje je ta naoružana skupina pustila u javnost prije pogubljivanja pet zarobljenika koji su bili državljani zapadnih zemalja.

Ovo je prvi put da ISIL javno zahtijeva otkupninu za nečije živote.

Izvor: Al Jazeera i agencije