Palestincima dio plata zbog blokade Izraela

Izrael je zamrznuo preko 100 miliona dolara mjesečnih prihoda od poreza (EPA)

Palestinska Vlada jedinstva isplatila je samo dio primanja za više od 153.000 zaposlenih u javnim službama, nakon što je Izrael zamrznuo transfer prihoda od poreza koje ubire u ime Palestinaca.

Zvaničnik Abd El Rahman Bayatneh, glasnogovornik palestinskog Ministarstva finansija, precizirao je da je isplaćeno samo 60 posto plata za decembar, prenosi AP.

Izrael je zamrznuo preko 100 miliona dolara mjesečnih prihoda od poreza, nakon što su se Palestinci odlučili da se pridruže Međunarodnom krivičnom sudu, kako bi mogli da tuže Izrael za ratne zločine.

Bayatneh je objasnio da 70 posto novca kojim raspolaže Palestinska uprava dolazi od tih poreza.

‘Akt odmazde i krađe’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zamolio je prošle sedmice Arapsku ligu da osigura Palestincima 100 miliona dolara mjesečno da se pokrije prihod od poreza koji je Izrael zadržao, ali su Palestinci dobili “samo malu sumu”, rekao je Bayatneh.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je u četvrtak da Izrael momentalno obnovi transfer prihoda od poreza Palestinske uprave.

Za vrijeme sastanka s arapskim šefovima diplomatije u Kairu, također u četvrtak, Abbas je pozvao na osnivanje komiteta kako bi se ponovo Vijeću sigurnosti UN-a predstavila rezolucija o roku za okončanje izraelskog povlačenja sa okupiranih palestinskih teritorija, mjesec dana nakon što je to tijelo odbacilo sličnu inicijativu.

Učlanjenje u Međunarodni krivični sud dio je šire strategije povećanja međunarodnog pritiska na Izrael.

“Uprkos porazu, mi ćemo i dalje insistirati u Vijeću sigurnosti UN-a”, rekao je palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour, označivši zamrzavanje transfera prihoda od poreza “flagrantnim aktom odmazde i krađom palestinskih fondova”.

Stav SAD-a

Izrael je osudio palestinske poteze i izraelski ambasador pri UN-u Ron Prosor je rekao da Palestinci bježe od pregovora i opstruiraju mirovni proces.

U međuvremenu je SAD sugerirao da bi godišnja pomoć Palestincima od oko 400 miliona dolara također mogla biti zaustavljena.

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Powers rekla je da SAD, izraelski saveznik, apelira na obje strane da smanje napetost i nađu put napretka.

“Nastavljamo se protiviti unilateralnim akcijama obje strane, koje smatramo pogubnim za cilj mira”, rekla je Powers u Vijeću sigurnosti UN-a, označivši kontraproduktivnim palestinska nastojanja da se pridruže stalnom svjetskom tribunalu za ratne zločine sa sjedištem u Hagu.

Izvor: Agencije