Srbija protiv izručenja Vasiljkovića Hrvatskoj

Dragana Vasiljkovića Hrvatska tereti za ratne zločine od 1991. do 1993. godine (EPA)

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković u dopisu ministru pravde Australije Michaelu Keenanu zatražio je da se Hrvatskoj ne dozvoli izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatog tokom rata u Hrvatskoj kao “kapetan Dragan”, i istaknuo da su pravosudni organi Srbije spremni za provođenje kaznenog postupka protiv Vasiljkovića.

Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića proveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrijepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Saveznog suda Australije da odobri izručenje Vasiljkovića radi kaznenog progona Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Također, naglašava se da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava.

Dodaje se da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

Predlažu postupak u Srbiji

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj, koju su donijeli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Također, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njezini pravosudni organi spremni preuzeti sve potrebne korake za provođenje kaznenog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu s najvišim pravnim standardima.

Ministar Selaković ukazuje i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrano i nezavisno provedeni mnogi kazneni postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFR Jugoslavije protiv državljana Srbije, bez obzira imaju li državljanstvo još neke zemlje.

Ovo je treći put da se Srbija obraća pravosudnim organima Australije.

Australski savezni sud sredinom prosinca je odbacio posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio Dragan Vasiljković.

Dragan Vasiljković, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Snedden, negira optužbe i pred australskim sudovima već osam godina pokušava osporiti izručenje. 

Vasiljković je 2013. uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj, nakon što je sutkinja Saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Uhapšen 2006.

Nakon odbacivanja posljednje žalbe glasnogovornica Ureda državnog odvjetnika kazala je da je “Savezni sud utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni proces” kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj te da će “ostati u ekstradikcijskom pritvoru u Australiji”.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori rekao je tada da će se njegov klijent vjerojatno žaliti Vrhovnom sudu te naglasio da se najviše boji da on neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga vrate u Hrvatsku.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. godine i od tada se veći dio vremena nalazi u zatvoru.

Na slobodu je uvjetno pušten 2009, nakon čega je pobjegao. Ponovno je uhićen u maju 2010. godine, temeljem odluke Vrhovnog suda.

Australska vlada je u studenome 2012. donijela odluku da će Vasiljkovića izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenje podnesen 2005.

Izvor: Agencije