McCain traži kopnenu akciju protiv ISIL-a

McCain smatra da su nužne kopnene snage u borbi protiv ISIL-a (Getty Images)

Senator Sjedinjenih Američkih Država John McCain apelirao je na razmještanje međunarodnih kopnenih snaga u borbi protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku, tokom posjete Bliskom istoku sa delegacijom Senata.

“Mjesecima bombardiramo (sirijski pogranični grad) Kobane i još nismo istjerali ISIL”, rekao je predsjedavajući komiteta oružanih službi Senata novinarima u Jerusalemu, prenosi Tanjug.

“Otkako je počela zračna kampanja, ISIL je proširio svoju teritoriju”, dodao je on, kako prenosi AFP.

McCain je kazao da je u stvarnosti potrebno više vojnika na kopnu, da su potrebni obavještajci i specijalne snage i da se ne može odnositi prema Iraku i Siriji kao različitim bojnim poljima, jer je to isti neprijatelj.

“Imat ćemo zonu zabrane letova koja će omogućiti tampon kako bismo ne samo obučavali i opremali (pobunjenike), već brinuli o izbjeglicama”, rekao je McCain.

Grupa Islamska država Irak i Levant je započela ofanzivu na Kobani sredinom septembra i zamalo je preuzela grad.

Ali, kurdski borci su uz pomoć zračnih udara, u kampanji koju predvodi SAD, postepeno ponovno osvojili tu teritoriju.

Delegacija SAD-a

McCain predvodi delegaciju senatora SAD-a u posjeti regionu, koja uključuje posjetu Izraelu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Vojska Sjedinjenih Američkih Država će poslati više od 400 vojnika da obučavaju sirijske pobunjeničke snage kao dio dugoplaniranog nastojanja da se izgradi umjerena opozicija.

Oni će se obučavati u Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru i očekuje se da počnu početkom proljeća, saopštio je Pentagon, prenosi AFP.

Neke pobunjeničke grupe, poslanici i saveznici optužili su američkog predsjednika Baracka Obamu, koji se brine da će SAD biti uvučen u građanski rat u Siriji, da suviše sporo pomaže sirijskoj opoziciji.

Vojnici SAD-a su već počeli da obučavaju kurdske i snage iračke Vlade u borbi protiv ISIL-a sa blizu 2.100 Amerikanaca razmještenih u Iraku.

Izvor: Agencije