Bugarska: Francuz pristao na izručenje

Joaquin sada ima tri dana da odluči da li će ostati pri današnjoj izjavi, prenio je AP (EPA)

Državljanin Francuske koji je uhapšen u Bugarskoj, pod sumnjom da je povezan s jednim od dvojice braće koja su izvršila napad na redakciju francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu, pristao je da bude izručen Francuskoj.

Francuski državljanin Fritz Jolie Joaquin (29) prihvatio je odluku bugarskog suda da bude izručen u svoju domovinu.

Joaquin sada ima tri dana da odluči da li će ostati pri današnjoj izjavi, prenio je AP.

Njega je 1. januara bugarska policija uhapsila na bugarsko-turskoj granici, po evropskom nalogu za hapšenje, koji je izdalo francusko tužilaštvo, optužujući ga da je oteo svog trogodišnjeg sina i odveo ga u Siriju.

Dva naloga za hapšenje

Protiv njega je, uoči napada na list Charlie Hebdo, izdat još jedan nalog za hapšenje, zbog učešća u organiziranoj kriminalnoj grupi s ciljevima i povezanosti s mrežom koja je organizirala prevoz dobrovoljaca u Siriju.

“Sumnja se da je Joaquin nekoliko puta razgovarao s jednim od dvojice braće Kouachi”, kazao je Pavel Zhekov, glasnogovornik suda u bugraskom gradu Haskovo portalu BloombergBusinessweek.

Joaquin, koji je prihvatio islam prije dvije godine, odbacio je sve optužbe, ali je također kazao da je od djetinstva prijatelj s jednim od dvojice braće Kouchi.

Bugarska je pojačala kontrolu na granici s Turskom, dugoj 240 kilometara, od početka sukoba u Sriji i Iraku.

Izvor: Agencije