Povećan broj ilegalnih imigranata u EU

Krijumčari nalaze nove puteve i koriste nove metode (EPA)

Više od 276.000 ilegalnih imigranata ušlo je u Evropsku uniju u 2014. godini, što je 138 posto više nego prethodne godine, izjavio je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos.

Od ovog broja, 207.000 imigranata je ušlo u EU “preko Sredozemnog mora”, precizirao je on pred Evropskim parlamentom, prenosi Fena.

Od septembra je više od 12 brodova stiglo u Evropu, što, kako je rekao Avramopoulos, pokazuje da “krijumčari nalaze nove puteve i koriste nove metode”.

Primiti više sirijskih izbjeglica

“Konflikti u našem susjedstvu stvaraju stalni priliv izbjeglica u Evropu, koji će se nastaviti ako Evropa ne poduzme odlučnu i koordiniranu akciju”, upozorio je.

EU mora intenzivirati borbu protiv trgovine ljudima jačajući mehanizme sakupljanja i razmjene informacija o aktivnostima trgovaca ljudima.

“U kontaktu smo s turskim vlastima kako bismo prilagodili našu strategiju, budući da je Turska postala jedan od alternativnih puteva za trgovce ljudima”, kazao je Avramopoulos.

EU i države članice, kako je rekao, “trebaju raditi zajedno na programu za smještanje izbjeglica” i povećati broj mjesta za sirijske izbjeglice, jer je on do sada bio ograničen na 36.000, a gotovo 3,5 miliona Sirijaca je pobjeglo iz svoje zemlje.

Izvor: Agencije