Samoubistva u redovima izraelske vojske

Izraelska vojska uskoro bi trebala ponuditi nove podatke o pitanju samoubistva vojnika (EPA)

Najmanje 10 pripadnika izraelske vojske izvršilo je samoubojstvo u protekloj godini, pišu izraelski mediji.

Među vojnicima koji su izvršili samoubojstvo nalaze se i osobe koje su sudjelovale u posljednjim napadima na Gazu.

Izraelski list Haaretz navodi da je 2013. godine sedam izraelskih vojnika izvršilo samoubojstvo, a 2014. godine 10 vojnika, od čega četiri koja su sudjelovala u napadima na Gazu, prenosi Anadolija.

Ne navode se razlozi samoubojstava vojnika te se dodaje da će izraelska vojska uskoro ponuditi i najnovije podatke o tom pitanju.

U listopadu je objavljeno da su trojica pripadnika izraelske brigade Givati samoubojstvo počinila istim oružjem koje su prethodno koristili protiv Palestinaca. 

Više samoubistava nego pogibija u akcijama

Svjedočanstva izraelskih vojnika o psihičkim poteškoćama odnedavno su postala uobičajena pojava na izraelskoj televiziji. 

Ranije je objavljen i podatak da više od 100 izraelskih vojnika pati od psihičkih poremećaja nakon posljednjeg napada na Pojas Gaze.

Prema podacima izraelske vojske, više vojnika izvrši samoubojstvo nego što ih pogine u vojnim akcijama. Samo u proteklih šest godina samoubojstvo je počinilo 127 vojnika.

U izraelskim napadima na Gazu koji su počeli 7. srpnja i trajali 51 dan, poginulo je više od dvije tisuće osoba, dok je srušeno na tisuće domova.

Izvor: Agencije