WHO razmatra eksperimentalno liječenje ebole

Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi razgovaraju o mogućnostima eksperimentalnog liječenja ebole, u trenutku kada se broj umrlih od ove bolesti u zapadnoj Africi popeo na blizu 1.900.

WHO je dao popis s nazivima osam eksperimentalnih lijekova i dvaju cjepiva u nastanku stručnjacima koji su se u četvrtak sastali iza zatvorenih vrata u Ženevi kako bi razmotrili raspoložive načine koji će omogućiti uspješnu borbu protiv virusa ebole.

“Nijedan od ovih lijekova nije klinički dokazan, a postojeća infrastruktura je nedostatna da bi se oni distribuirali”, objavio je u četvrtak WHO.

S obzirom na posebne mjere koje su na snazi i potrebu da se vrijeme kliničkih eksperimenata ubrza, nova cjepiva neće biti na raspolaganju za opštu upotrebu do kraja 2014.

“Odsad će samo male količine cjepiva biti na raspolaganju”, navodi se u saopštenju te se dodaje da su zalihe eksperimentalnih lijekova premale da bi se odmah zaustavilo širenje virusa u zemljama zapadne Afrike.

Direktorica WHO-a Margaret Chan rekla je u julu da je etički upotrijebiti eksperimentalne lijekove u borbi protiv ebole uprkos tome što nisu u potpunosti testirani.

Raste broj oboljelih

Broj zaraženih virusom ebole stalno raste u Nigeriji, Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji , a prema podacima WHO-a, u urbanim sredinama mogao bi se uvećati za dva do četiri puta.

Zbog stalne opasnosti, kineske vlasti pojačale su kontrole na ulazima u državu. Postoje direktni letovi između 11 afričkih zemalja i Kine, sa više od 80.000 letova mjesečno. Svjesni mogućnosti širenja zaraze, stručnjaci je nastoje svesti na najmanju moguću mjeru.

“Prema ocjenama naših stručnjaka, ne možemo spriječiti dolazak ebole u Kinu. Koliko god traje u Africi, postoji mogućnost da dođe i ovamo. Ali uvjereni smo da naši mehanizmi kontrole i prevencije mogu zaustaviti njeno širenje”, kaže Gao Fu, zamjenik direktora kineske bolnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije