U napadima na ISIL stradaju i civili

Tokom prve sedmice zračnih udara protiv grupe Islamska država Irak i Levant meta su bili komandni centri i infrastruktura, kao i naftna postrojenja pod kontrolom te grupe.

Međutim, neke od najutjecajnijih pobunjeničkih grupa koje nisu povezane s ISIL-om osuđuju zračne udare koalicije.

Naftna postrojenja širom istočne i sjeverne Sirije neka su od meta zračnih udara.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama želi ISIL-u uskratiti pristup jednom od glavnih izvora finansiranja. Ali problem je u tome što napadi dodatno otežavaju život civila u ovim područjima.

Nestašica goriva

Aktivisti su previše uplašeni da bi otkrili identitete, jer žive na teritoriji pod kontrolom ISIL-a. Ali kažu da je zavladala nestašica goriva, dok su se cijene udvostručile.

“Zračni udari izazivaju ekonomsku krizu. Zima se približava i ljudima je potrebno gorivo za grijanje. Većina naftnih postrojenja nije u funkciji, čak ni ona koja nisu pogođena, jer su ljudi uplašeni”, kaže Al Jazeerin sagovornik.

To nije jedini problem. Iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava kažu da je koalicija gađala skladišta žita u uporištu ISIL-a istočno od grada Halepa, ubivši radnike, a ne borce.

Iako to nije moguće neovisno potvrditi, nema sumnje da su se iz skladišta žitom opskrbljivali civili.

“Zračni udari možda su spriječili napredovanje ISIL-a na terenu, ali, istodobno još je nejasno kakav će biti naredni korak koalicije. Postoji konsenzus da će biti potreban kopneni rat da bi se ta grupa porazila”, izvještava Zeina Khodr, reporterka Al Jazeere.

Borba na terenu

Ali ko će se na terenu boriti na strani koalicije?

Sirijski ogranak Al-Kaide objavio je rat zemljama članicama koalicije. Front Al-Nusra nije saveznik ISIL-a, ali i ta grupa osjeća da će postati meta napada. SAD je saopćio da je već gađao Khorasan, grupu povezanu s Frontom Al-Nusra.

Ali mnogi u opoziciji su vidjeli taj potez kao napad na jednu od najmoćnijih pobunjeničkih grupa. Front Al-Nusra ima snažnu podršku na terenu i sada upozorava druge pobunjenike da ne postaju produžena ruka Amerike.

Kritike koaliciji

“Nemojte dopustiti da Zapad i Amerika iskoriste to što vas ISIL ugnjetava kao izgovor da se pridružite njihovoj koaliciji zla, jer oni žele uništiti ono što je postignuto u regiji džihadskim pobjedama. Nisu došli u Siriju kako bi vam pomogli da se riješite tiranije i zaustavili krvoprolića”, kazao je u govoru Abu Mohammed Golani, vođa Fronta Al-Nusra

A mnogi Sirijci na teritorijima pod kontrolom pobunjenika slažu se s tim… I izlaze na ulice kako bi javno kritizirali koaliciju zbog toga što ne gađa snage sirijskog režima.

Antizapadnjački osjećaji sve su jači i zbog civilnih žrtava. Aktivisti procjenjuju da je više od 20 osoba do sada ubijeno u zračnim udarima.

Američki dužnosnici priznaju da su potcijenili snagu ISIL-a i da bi ovaj rat mogao trajati godinama. A mnogi Sirijci već govore da od zračnih udara imaju više štete nego koristi.

Izvor: Al Jazeera