HRW: U savezničkom napadu ubijeni civili u Siriji

Stanovnici sela Kafr Deryan su potvrdili da su avionske rakete ubile sedam seljana (Reuters)

U zračmim udarima proameričke koalicije ubijeno je najmanje sedam civila u sjeverozapadnoj Siriji, saopćila je u nedjelju organizacija za zaštitu ljudska prava Human Rights Watch i pozvala na istragu o mogućem kršenju zakona ratovanja.

Iz HRW-a u New Yorku navode, pozivajući se na tri stanovnika sirijskog sela Kafr Deryan, u pokrajini Idlib, koji su preko skypea potvrdili da su “avionske rakete ubile najmanje dva muškarca, dvije žene i petero djece u utorak, u ranim jutarnjim satima”, prenosi Tanjug.

Iako priznaju da su to nisu oficijelne informacije i da nije bilo moguće da se date izjave svjedoka provjere, videosnimak udara potvrđuje izjave svjedoka o ubistvima u napadu krstarećim raketama “Tomahawk” američke proizvodnje, prenio je AFP.

“Američka vlada treba ispitati eventualne nezakonite napade u kojima su ubijeni civili, javno izvijesti o njima i da se obaveže da će odgovarajućim mjerama obeštetiti u slučaju [počinjene] greške”, navode iz New Yorka.

Ispitati vjerodostojnost navoda

Zvaničnici su naveli za HRW da je nekoliko raketa palo u uporište grupe Al-Nusra, uključujući depo za oružje izvan sela, međutim, nekoliko trenutaka kasnije projektili su pali na dvije kuće u Kafr Deryanu.

I mještani su za HRW potvrdili u selu da nema bilo kakvih uporišta Al-Nusra Fronta, ogranka Al-Kaide u Siriji.

“Izvještaj o ubistvu najmanje sedam civila u udarima u kojima nije bilo legitimanih vojnih ciljeva u blizini, izaziva zabrinutost da su udari bili nezakoniti prema zakonima rata i treba da se istraže”, naveli su iz HRW-a.

Oni su dodali da Vlada SAD- treba ispitati vjerodostojne navode o kršenju zakona ratovanja, poput udara na Kafr Deryan i da objelodane svoje nalaze.

Povodom neprovjerenih tvrdnji o civilnim žrtavama u akciji proameričke koalicije protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, glasnogovornik Pentagona John Kirby izjavio je prije nekoliko dana da “Američka vojska nema vjerodostojnih izvještaja iz operativnih izvora da su civili [u Siriji] ubijeni”.

Koalicijske snage počele su zračne udare na položaje ISIL-a u Siriji prije šest dana.

Izvor: Agencije