ISIL pogubio aktivistkinju za ljudska prava

Misija UN-a je saopćila da je Samira Saleh al-Nuaimi ubijena u ponedjeljak (Printscreen)

Pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) javno su u iračkom gradu Mosulu pogubili aktivistkinju za ljudska prava Samiru Saleh al-Nuaimi, pišu agencije.

Ona je proglašena krivom za otpadništvo pred samoproglašenim islamskim sudom.

Samira je oteta iz svoje kuće 17. septembra, nakon što je navodno na Facebooku objavljivala tekstove u kojima je kritizirala ISIL zbog uništavanja islamskih vjerskih objekata u Mosulu.

Misija Ujedinjenih naroda u Iraku je saopćila da je Samiri Saleh al-Nuaimi suđeno pred šerijatskim sudom za otpadništvo i da je, poslije petodnevnog mučenja, osuđena na “javno pogubljenje”.

Misija UN-a je još saopćila da je ona ubijena u ponedjeljak, a, kako navodi AP, njen profil na Facebooku je izbrisan.

Ubistva i destrukcija

“Mučenjem i ubijanjem aktivistkinje za ljudska prava, koja se posebno zalagala za prava njenih sugrađana u Mosulu, ISIL nastavlja potvrđivati svoju nečasnu prirodu, kombinirajući nihilizam, mržnju i divljaštvo, kao i potpuno nepoštovanje ljudskog dostojanstva”, poručio je specijalni izalsanik UN-a u Iraku Nikolaj Mladenov.

UN je objavio da su u utorak, u obližnjem gradu Sderat, pripadnici ISIL-a provalili u kuću jedne kandidatkinje za pokrajinsko vijeće, ubili je i oteli njenog supruga.

Istoga dana oteta je još jedna političarka iz svoje kuće u istočnom Mosulu i ona se vodi kao nesala, piše Independent.

ISIL je okupirao drugi po veličini irački grad Mosul u junu i u njemu zaveo najekstremniju verziju šerijatskog zakona, kojim su, između ostalog, pripadnici vjerskih manjina primorani da pređu na islam i da plaćaju specijalne takse, ili da u suprotnom budu osuđeni na smrt.

One koji ne poštuju ova pravila pripadnici ISIL-a surovo ubijaju.

ISIL je u augustu uništio više historijskih građevina u Mosulu, uključujući nekoliko džamija i hramova, tvrdeći da veličaju otpadništvo, podsjeća AP.

Izvor: Agencije