Rudnici zlata u Senegalu na udaru ebole

Posljedice ebole osjete se i u rudarskoj industriji u Senegalu. Procjenjuje se kako blizu 10.000 rudara živi na granici te države sa Gvinejom.

Vlasti su uvele restrikcije u njihovom trgovanju, jer pokušavaju epidemiju držati pod kontrolom.

Samba Ali je iz Gvineje i gotovo 2.000 kilometara je daleko od kuće – bez novca i mogućnosti za odlazak iz Južnog Senegala. U maloj kolibi stanuje sa još trojicom kolega. Svi su tu iz jednog razloga – žele zaraditi novac iskopavanjem zlata.

No, epidemija ebole njihov posao stavila je na stranu.

„Nemamo dovoljno novca da odemo kućama. Policija nam više ne dozvoljava silazak u rudnike, neke od nas su uhapsili. Provjeravaju nas nasumično, bez najave“, kaže Ali.

Bez izlaza

Iz Ujedinjenih naroda procjenjuju kako deseci hiljada migranata iz zapadne Afrike rade u senegalskim nelegalnim rudnicima zlata, a mnogi od njih sada nemaju izlaza.

Vlasti strahuju da bi mogli proširiti ebolu van granica države, pa su ih stoga zatvorile i naredile zabranu trgovanja.

To je dozvoljeno samo predstavnicima registriranih kompanija, koji poštuju zdravstvene standarde. Ali, njih je samo nekoliko, javlja iz južnog senegalskog grada Bantako reporter Al Jazeere Nicolas Haque.

„Kopači zlata u ovom selu vjeruju da im vlasti pokušavaju uzeti posao. Tvrde da je epidemija ebole samo izgovor za zatvaranje njihovih rudnika“, dodaje on.

Desetine registriranih, većinom stranih kompanija nastavljaju potragu za zlatom. Vlasti kažu da će im prepustiti više zemlje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera