Porodice nestalih upale u irački Parlament

Amnesty International tvrdi da grupa Islamska država sistematski provodi otmice i ubistva protiv manjina na sjeveru Iraka (AP)

Više od 100 članova porodica nestalih vojnika koje su u junu oteli pripadnici grupe Islamska država upali su u zgradu Parlamenta u Bagdadu, uništivši inventar u skupštinskoj sali, saopćili su očevici tog incidenta.

Članovima porodica nestalih vojnika koje su borci grupe Islamska država iz Tikrita oteli trebali se se obratiti zvaničnici u Parlamentu u vezi sa sudbinom njihovih najbližih, prenijela je agencija Reuters.

Umjesto toga, članovi porodica otetih vojnika počeli su nasilan protest ispred zgrade i potom su upali u Parlament.

“Pretukli su neke čuvare i zvaničnike. Uništili su opremu [u skupštinskoj dvorani]”, rekao je jedan od svjedoka tog događaja.

Amnesty: Zločini, smaknuća, otmice…

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International, u izvještaju objavljenom u utorak, navela je da grupa Islamska država provodi kampanju sistematskog etničkog čišćenja na sjeveru Iraka i masovna pogubljenja.

Citirajući “zastrašujuća” svjedočanstva preživjelih, AI optužuje grupu Islamska država za “ratni zločin, masovna smaknuća i otmice” koje ta grupa sistematski provodi protiv manjina na iračkom sjeveru, pogotovo protiv kršćana, šiitskih Turkmena i jezida.

Grupa Islamska država, prisutna i u Siriji, počela je 9. juna veliku ofanzivu u Iraku, gdje je zauzela velike dijelove teritorija na kojima sije strah.

U izvještaju “Etničko čišćenje historijskih proporcija”, AI tvrdi da posjeduje dokaze o “nekoliko masovnih pokolja” počinjenih u augustu u području Sinjara, gdje žive brojni jezidi, kurdofonska nemuslimanska manjina.

Deseci muškaraca i dječaka bili su natovareni na kamione i smaknuti izvan sela, piše AI citirajući svjedoke.

Otmice žena i djece

“Ruralna područja Sinjara grupa Islamska država je pretvorila u logore smrti, u brutalnoj kampanji čiji je cilj iskorijeniti svaki trag nearapskog stanovništva i nesunitske muslimane”, navodi se u izvještaju.

Najsmrtonosniji napadi dogodili su se između 3. i 15. augusta u selima Kinije i Košo, gdje se žrtve broje u stotinama.

Jedan od preživjelih, imenom Salem, ispričao je da se krio 12 dana prije nego je pobjegao. Sluašo je agoniju žrtava pokolja.

Stotine, a možda i hiljade žena i djece iz jezidske manjine grupa Islamska država je otela, dok su hiljade “užasnutih” stanovnika pobjegle, navodi AI.

U izvještaju objavljenom 25. augusta i visoka komesarka za ljudska prava Ujedinjenih naroda Navi Pillay optužila je tu grupu za “etničko i vjersko čišćenje” sjevernog Iraka.

Izvor: Agencije