Irak: Oslobođeni turski državljani, taoci ISIL-a

Turski premijer Ahmet Davutoglu susreo se jutros u Sanliurfi sa 49 turskih državljana, radnika turskog konzulata u iračkom gradu Mosulu, koji su rano jutros oslobođeni nakon tromjesečnog zatočeništva u kojem su ih držali pripadnici organizacije Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL).

Gonca Senay o oslobađanju talaca ISIL-a

Davutoglu je razgovarao sa oslobođenim turskim državljanima u salonu aerodroma u Sanliurfi, nakon čega su se svi zajedno ukrcali u avion za Ankaru, gdje bi se turski premijer trebao obratiti medijima.

Turski državljani zarobljeni su 11. juna, kada su borci iz ISIL-a preuzeli turski konzulat u gradu Mosulu, na sjeveru Iraka.

 

 

Među zarobljenicima su bili turski konzul i njegova supruga, više diplomata, njihova djeca, kao i pripadnici specijalnih turskih snaga. 

ISIL zauzeo 60 sela

Pripadnici grupe Islamska države Iraka i Levant (ISIL), zauzeli su, tokom dvodnevne munjevite kampanje, 60 kurdskih sela u blizini turske granice, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Za posljednjih 48 sati, zauzeli su 60 sela, od kojih 40 samo u petak”, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Abdel Rahman je dodao da su kurdski borci poraženi, jer su bili brojčano mnogo slabiji, prenosi AFP.

Kako su prenijeli mediji, ovo je najveće napredovanje ISIL-a prema gradu Ayn al Arab na granici s Turskom.

Oni su u borbama upotrijebili teško naoružanje, uključujući i tenkove.

Turska otvorila granice

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus izjavio je danas da je blizu 45.000 sirijskih Kurda prešlo granicu i došlo u Tursku tokom jučerašnjeg dana bježeći od pripadnika ISIL-a nakon što je Ankara otvorila više graničnih prelaza sa Sirijom.


U Turskoj se već nalazi skoro 850.000 sirijskih izbjeglica [EPA]

“Blizu 45.000 sirijskih Kurda prešlo je granicu na osam graničnih prelaza u pograničnom području dugačkom 30 kilometara od Akcakalea do Mursitpinara od kakao smo jučer otvorili granicu”, rekao je Kurtulmus za turske medije, prenio je Reuters.

Turska je jučer otvorila granicu za oko 4.000 ljudi, većinom Kurda, koji bježe iz Sirije zbog napada boraca ISIL-a.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da će njegova zemlja “primiti braću koja bježe iz Sirije bez diskriminacije na vjerskoj ili etničkoj osnovi”.

“Primili smo 4.000 braće. Taj broj bi mogao biti i veći. Njihove potrebe će biti ispunjene. Ovo je humanitarna misija”, rekao je novinarima Davutoglu, koji se nalazi u posjeti Azerbejdžanu.

Davutoglu je istakao da će Turska “sve dok je snažna i ima kapaciteta, pomoći svakom ko traži utočište”, prenijela je agencija AFP.

U Turskoj se već nalazi skoro 850.000 sirijskih izbjeglica, naveo je AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije