Saudijac umro od ebole, hitna sjednica WHO-a

Saudijsko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da je njihov državljanin umro u bolnici u Džedi od ebole. Muškarac se vratio s puta iz Sijera Leonea. 

Time se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj žrtava popeo na 932.

U Ženevi je sazvan dvodnevni sastanak o razmjerima prijetnje ebole. Ondje bi se trebala donijeti odluka o tome predstavlja li smrtonosni virus međunarodnu prijetnju, te kako mu stati ukraj.

Sjednica eksperata

U radu vanrednog komiteta WHO-a, koji se održava u formi telefonske konferencije, učestvuje petnaestak eksperata Organizacije, kao i predstavnici zemalja u kojima su zabilježeni smrtni slučajevi, javlja Tanjug.

Agencija AFP navodi kako se ne očekuje da bi zaključci i odluka mogli biti doneseni do petka, te naglašava da do sada WHO nije izdao preporuke na svjetskom nivou – poput ograničenja putovanja ili trgovine, vezanih za pojavu virusa koji je registriran u Gvineji, a potom se proširio na Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju.

Međutim, nivo zabrinutosti pokazuje zakazivanje hitne sjednice WHO-a, budući da su takve konsultacije relativno rijetke.

Smrtnost virusa

Najveći broj žrtava bolesti, koja se prenosi kontaktom sa tjelesnim tečnostima oboljelog, registriran je u Gvineji – za proteklih osam mjeseci umrlo je 358 osoba, a 485 je inficirano. U Sijera Leoneu su od ebole umrle 273 osobe, a u Liberiji 255.

Smrtnost virusa doseže 90 posto.

Po povratku u SAD američki liječnik i misionarka koji su se zarazili u Liberiji počeli su se liječiti eksperimentalnim lijekom. Specijalisti za ebolu traže da se taj lijek počne koristiti i na ugroženom području Zapadne Afrike. 

Preventivne mjere u regiji

Zemlje u regiji su, također, počele uvoditi preventivne mjere u slučaju dolaska putnika s ebolom.

Beogradski i skopski aerodrom imaju spremne prostorije za karantin, ako se za to ukaže potreba. Hrvatska kao članica Evropske unije, također, primjenjuje preventivne mjere još od aprila.

Na pojačanom oprezu je i sarajevski aerodrom, dok se u Crnoj Gori posebna pažnja posvećuje pregledu prtljaga putnika iz Gvineje, Liberije, Sijera Leonea i Nigerije.

Devet pripadnika mirovne misije UN-a iz Bosne i Hercegovine je u Liberiji, a jedna policajka trenutno je na godišnjem odmoru u Sarajevu. No, iz Ministarstva sigurnosti kažu da su oni dobrog zdravlja, te da nema razloga za zabrinutost.

“Većina naših policajaca i policajki dolje se nalazi u restriktivnim zonama, samo dvoje njih ima kontakt sa lokalnim stanovništvom. Čitav kontingent je pod medicinskom zaštitom, preventivno i kurativno, ako se što desi. Trenutno, ponavljam, još nema bilo kakvih upozorenja da ima bilo kakvih problema”, kaže Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH.

WHO je 1. augusta tražio od donatora 100 miliona dolara za borbu protiv groznice.

Prije toga, zasjedanje je održano 2009. povodom pandemije svinjske gripe (H1N1), podsjećaju agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije