Kijev optužuje: Ruska invazija na Ukrajinu

Ukrajina je optužila Rusiju da je napala njen jugoistok, kako bi pružila podršku tamošnjim proruskim pobunjenicima, koji su nastavili teritorijalno napredovanje i najavili zauzimanje grada Mariupolja na Azovskom moru, prenose agencije.

Ukrajinsko sigurnosno i odbrambeno vijeće objavilo je da su pogranični grad Novoazovsk i drugi dijelovi ukrajinskog jugoistoka pali u ruke ruskih vojnika, koji su, zajedno s proruskim pobunjenicima, pokrenuli protuofanzivu.

“Protuofanziva ruskih snaga i separatističkih jedinica nastavlja se na jugoistoku”, objavilo je vijeće.

NATO: U Ukrajini 1.000 ruskih vojnika

NATO vjeruje da više od 1.000 ruskih vojnika djeluje u Ukrajini, izjavio je u četvrtak u Monsu neimenovani oficir Sjevernoatlantske vojne alijanse.
“Procjenjujemo da više od 1.000 ruskih vojnika sada djeluje u Ukrajini.Podržavaju separatiste i bore se zajedno s njima”, rekao je oficir iz štaba NATO-a u Monsu (Belgija), prenosi Reuters.
Ambasadori 28 država članica NATO i predstavnici Ukrajine održat će u petak hitan sastanak u Briselu o situaciji u Ukrajini, najavio je u četvrtak zvaničnik NATO-a.
Sastanak će biti održan sutra na zahtjev Ukrajine, pošto je Kijev optužio Moskvu da upućuje ruske vojnike na jugoistok Ukrajine kao pomoć proruskim snagama, prenosi Reuters.
Britanska agencija podsjeća da Ukrajina nije članica NATO-a, ali da ukrajinski zvaničnici redovno prisustvuje sastancima Komisije NATO-Ukrajina.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko objavio je kako otkazuje posjetu Turskoj zbog “ruske invazije”.

Porošenko je kasnije izjavio da je situacija u zoni sukoba na istoku te zemlje “veoma teška, ali pod kontrolom”.

Porošenko, koji je govorio nakon sastanka s najvišim rukovodstvom bezbjednosnih službi i poslije pada grada Novoazovska u ruke proruskih snaga, kazao je da su “ruski vojnici došli da spasu pobunjenike nakon prethodnih uspjeha regularne vojske”.

‘Direktna invazija’

U odvojenom saopćenju, glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je da su se regularne snage pregrupirale radi odbrane Mariupola i da ima dovoljno vojnika da spriječe da padne pod kontrolu proruskih snaga.

Rusija negira da je poslala vojnike u Ukrajinu.

Rusko Ministarstvo odbrane odbilo je komentirati vijesti o ruskim tenkovima u Novoazovsku.

“Ruske vlasti mnogo puta su rekle da tamo nema ruskih snaga. Rusija ne sudjeluje u tom oružanom sukobu”, kazao je Reutersu ruski diplomatski izvor.

Ukrajinski predstavnik u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju Igor Prokopčuk izjavio je u četvrtak kako su ruske snage zauzele grad Novoazovsk, ocjenjujući to kao “direktnu invaziju ruske vojske na jugoistok Ukrajine” i akt agresije.

U odvojenoj izjavio za novinare, nakon vanrednog sastanka OSCE-a, ruski predstavnik u toj organizaciji Andrej Kelin je izjavio “kako nikakve ruske snage ni na jednoj tački ne prelaze granicu s Ukrajinom”, prenosi Reuters.

Sateliti snimili ruske jedinice

Satelitski snimci dokazuju da ruske borbene jedinice dejstvuju unutar ukrajinske teritorije, saopćeno je u četvrtak iz Glavnog štaba NATO-a za Evropu u belgijskom gradu Monsu.

“Uočili smo značajno pojačanje ruskog učesća u ukrajinskom konfliktu u posljednje dvije sedmice, kako u obimu, tako i kvalitetu angažiranih jedinica”, izjavio je holandski brigadni general Niko Tak, komandant operativnog centra u Monsu.

On je predstavio niz satelitskih snimaka na kojima se vidi kako ruska raketna jedinica, uz logističku pratnju, zauzima borbene položaje u ukrajinskoj oblasti Krasnodol.

“Ovo je dodatni dokaz da su ruski borci, opremljeni modernim oružjem, angažirani na suverenoj teritoriji Ukrajine”, izjavio je Tak.

On je kazao da je satelitske fotografije snimila nezavisna komercijalna firma DigitalGlobe i da NATO ni na koji način nije intervenirao na njima, što se može dokazati pristupom internet stranici te kompanije.

Eskalacija nakon razgovora dva predsjednika

Do posljednje eskalacije petomjesečne krize u Ukrajini došlo je svega dva dana nakon sastanaka dvojice predsjednika, Porošenka i Vladimira Putina, i dogovora da će zajedno raditi na pokretanju mirovnog procesa.

“Snage proruskih separatista učvrstile su u četvrtak kontrolu nad područjem u istočnoj Ukrajini uz Azovsko more, a cilj im je zauzeti ukrajinski lučki grad Mariupolj”, rekao je čelnik samoproglašene narodne republike Donjeck Aleksandr Zaharčenko.

U razgovoru za Reuters, on je kazao da se blizu 3.000 ruskih dobrovoljaca bori u redovima proruskih pobunjenika te dodao da među stranim dobrovoljcima ima i Srba, Francuza i Turaka.

“Danas smo došli do Azovskog mora, do obale, a proces oslobađanja naše domovine, koju su privremeno okupirale ukrajinske vlasti, nastavit će se”, rekao je samoproglašeni premijer u Donjecku, glavnom uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Seperatisti ušli u Novoazovsk

Kako je objavljeno ranije u četvrtak, ukrajinski separatisti, potpomognuti ruskim vojnicima, ušli su u grad Novoazovsk, na jugoistoku zemlje, te zauzeli strateški važnu uzvisinu Savur-Mohilu, sa koje je moguće kontrolirati prostrana nizinska područja istočne Ukrajine.

Ukrajinski vojni izvori kazali su da u separatističkoj ofanzivi sudjeluju jedinice redovne ruske vojske.

“U Novoazovsku se nalazi vojna oprema koja je prije dva dana prešla granicu iz Rusije”, rekao je jedan borac Azovskog bataljona, jedinice koja se bori uz ukrajinsku vojsku.

“Na opremi se nalaze zastave narodne republike Donjeck, ali riječ je o redovnim ruskim snagama”, kazao je taj izvor.

Zaharčenko je rekao da je novi front, koji je otvoren na jugu Ukrajine, uz Azovsko more, “ekonomski, vojno i politički jedini front na koji trebamo staviti naglasak”.

“Zauzimanje Mariupolja, drugog najvećeg grada u regiji Donjecka, omogućit će nam da povećamo broj svojih vojnika za 5.000 do 7.000”, kazao je Zaharčenko.

Mariupolj se nalazi na Azovskom moru, preko puta Krimskog poluotoka, koji je Rusija anektirala u martu, a u gradu se trenutno nalazi sjedište prokijevskih ukrajinskih vlasti, koje su pobunjenici istjerali iz Donjecka.

Raketni sistem

Diplomat NATO-a kazao je u srijedu uvečer da je na istoku Ukrajine, koji nadziru proruski separatisti, uočen ruski protuzračni raketni sistem SA-22 ili Pantsir-S1.

Poziv Jacenjuka

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je u četvrtak SAD, EU i zemlje G7 da zamrznu rusku imovinu dok se ruske snage ne povuku sa teritorije Ukrajine.
On je na sjednici Vlade zatražio od “SAD-a, EU-a i zemalja G7 da zamrznu rusku imovinu i finansije sve dok Rusija ne povuče oružane snage, opremu i agente”.
Članice G7 su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Japan.

“Sistem SA-22 je sada u tome području”, rekao je diplomat, dodajući kako se sumnja da je jedan drugi raketni sistem – zemlja-zrak SA-11 ili Buk – srušio putnički avion Malaysia Airlinesa 17. jula, pri čemu je poginulo 298 ljudi.

Sistem Pantsir-S1 (ili SA-22, prema klasifikaciji NATO-a) može pogoditi sve zračne mete na 20 kilometara udaljenosti i visini od 15 kilometara.

Može gađati četiri mete istodobno, a njegovi projektili mogu doseći brzinu od 1.300 metara u sekundi.

Diplomat, koji je želio ostati neimenovan, također je spomenuo “ukrajinske informacije”, prema njegovom mišljenju vjerodostojne, o “malim ruskim vojnim snagama koje ulaze na ukrajinski teritorij”.

“Nije riječ više samo o tenkovima i oklopnim vozilima (…) Ruski vojnici ulaze u Ukrajinu”, rekao je, dodajući da “Rusija artiljerijom i raketama napada ukrajinske oružane snage sa ruskog teritorija i u Ukrajini.”

Sjedinjene Američke Države ocijenile su u srijedu da novi vojni upadi preko ukrajinske istočne granice upućuju na to da je u dva ukrajinska grada vjerovatno u tijeku protuofanziva vođena iz Rusije.

Ukrajina je zarobila još jednog ruskog vojnika na istoku zemlje, koji je priznao da je pružao vojnu podršku separatistima, prenio je Interfax, pozivajući se na izvor iz državne službe sigurnosti SBU.

Vojnik, 19-godišnji član jedne motorizirane brigade ruskih oružanih snaga, rekao je tokom ispitivanja da je njegova jedinica slala vojnu opremu, uključujući projektile Grad i oklopna vozila, proruskim separatistima.

Moskva takve optužbe uporno opovrgava.

Njemačka za jače sankcije

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu da je potrebno razjasniti izvještaje o novim ruskim vojnim upadima na ukrajinsku teritoriju.

Evropa mora odgovoriti na jačanje nasilja u Ukrajini tako što će se saglasiti na sastanku ovog vikenda da se uvedu nove sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku njemačkog Parlamenta Norbert Roettgen.

Roettgen, blizak saradnik njemačke kancelarke, rekao je da su sankcije potrebne kao preventivna mjera, prenio je Reuters.

“Moraju se uvesti nove sankcije kao odgovor i o tome mora biti riječi na samitu. Idealno bi bilo odmah se saglasiti”, dodao je.

Prema njegovim riječima, bilo kakvo oklijevanje Evropske unije moglo bi kod ruskog predsjednika Putina biti protumačeno kao slabost, koja bi ga ohrabrila da nastavi.

“Imamo sada situaciju u kojoj je jasno da je Rusija vojno prisutna u Ukrajini, s tenkovima i vojnicima”, kazao je Roettgen.

Sikorski: Ovo je ruska agresija

Rusija mora zaustaviti svoje tenkove da ne ulaze u Ukrajinu, izjavio je u četvrtak britanski premijer David Cameron, upozoravajući Moskvu da će biti suočena s daljim sankcijama ako se ne nađe političko rješenje krize.

“Jednostavno, nije dovoljno angažirati se u pregovorima u Minsku dok ruski tenkovi nastavljaju prelaziti granicu i ulaziti u Ukrajinu. Takve aktivnosti moraju odmah prestati”, naveo je on u saopćenju, prenosi Reuters.

“Pozivamo Rusiju da nađe drugi put i političko rješenje krize. Ako to ne učini, onda nema sumnje da će biti daljih posljedica”, naveo je Cameron.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski izjavio je u četvrtak kako je Ruska akcija u istočnoj Ukrajini “agresija”, koja je dovela do najveće bezbjednosne krize u Evropi za više decenija.

“Ovo je, svakako, agresija. Poljska pozicija će biti formulizirana u narednih nekoliko sati. Nama ovde ne trebaju jake riječi, već akcije, a najbolje akcije cjelokupne međunarodne zajednice”, rekao je on za poljski državni radio, prenosi Reuters.

Sikorski se založio da te akcije budu odlučne, ali promišljene, zato što su “njihove posljedice potencijalno nesagledive”.

Izvor: Agencije