Obama odobrio špijunske letove nad Sirijom

SAD želi špijunirati borce grupe Islamska država (AP)

Predsjednik Barack Obama odobrio je nadzorne letove nad Sirijom s ciljem prikupljanja informacija o grupi Islamska država (IS), rekao je viši zvaničnik američke administracije.

Ovaj potez mogao bi označiti prvi korak ka američkim zračnim udarima protiv ovakvih meta unutar Sirije.

Zvaničnik je agenciji AP rekao da nema odobrenje govoriti o Obaminoj odluci i želio je ostati anoniman.

Bijela kuća kaže da Obama još nije odlučio hoće li SAD biti vojno aktivan u Siriji.

SAD je već izveo zračne operacije protiv IS-a u Iraku. Grupa je prošle sedmice objavila da je ubila američkog novinara u Siriji i zaprijetila ubistvom još američkih talaca.

Novinska agencija Reuters je ranije izvijestila da Washington planira poslati nadzorne letjelice, uključujući i bespilotne, da donesu jasniju sliku boraca IS-a koji su zauzeli teritorije u Iraku i Siriji.

Wall Street Journal navodi da je centralna komanda SAD-a, koja nadgleda snage na Bliskom istoku, tražila dodatne nadzorne letjelice za Siriju.

Avioni bi donijeli dodatne informacije, pored onih koje donose sateliti i špijuni, navodi ovaj list.

Američka dilema

Analitičar Joshua Landis navodi za Al Jazeeru da su Obamini savjetnici rekli kako SAD može naškoditi IS-u samo ako se umiješa u situaciju u Siriji.

Ali Obama se suočava sa dilemom manjka partnera u Siriji, kaže Landis. Ni sirijski režim ni pobunjenici ne mogu biti pouzdani saveznici, smatra on.

Američki zvaničnici su nezvanično rekli da Washington ne planira tražiti dopuštenje Damaska, prenosi Reuters.

Vlada Sirije je u ponedjeljak upozorila da ta zemlja mora učestvovati u koordinaciji zračnih udara protiv IS-a.

Ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem je rekao da je njegova zemlja spremna sarađivati sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv „terorista“, uključujući i rivale SAD i Veliku Britaniju.

„Sirija je spremna za kooperaciju i koordinaciju na regionalnom i međunarodnom nivou, u borbi protiv terorizma i implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2.170“, rekao je Muallem.

Vijeće sigurnosti UN-a 15. augusta je donijelo rijetku jednoglasnu Rezoluciju za oslabljivanje naoružanih grupa u Iraku i Siriji time što će se ugušiti njihove finansije i usporiti protok stranih boraca.

Rezolucija služi za borbu protiv IS-a i Fronta Al-Nusra, Al-Kaidinog partnera u Siriji.

Sirijska vlada ove dvije, ali i grupe koje se bore za svrgnuće Bashara al-Assada, smatra „terorističkim.“

Izvor: Al Jazeera i agencije