Porošenko želi razgovarati sa Putinom o miru

Porošenko i Putin imali su prilično hladan susret u Normandiji (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je kako će uskoro “razgovarati o miru” s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i nastojati ga uvjeriti da “povuče borce” iz istočne Ukrajine, javile su agencije.

“Svi su umorni od rata”, istaknuo je Porošenko, prema priopćenju njegova ureda, dodajući da namjerava nazočiti regionalnom summitu u Minsku 26. kolovoza kako bi razgovarao o miru s ruskim predsjednikom.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nagovješćujući kako i on, kao i Putin u Rusiji, treba braniti svoj politički ugled, Porošenko je rekao lokalnim novinarima kako je siguran da će uspjeti u svom zahtjevu Putinu da se povuku pobunjenički borci iz Ukrajine.

Kijev, koji podržavaju Sjedinjene Američke Države i europski saveznici, tvrdi da je Rusija koordinirala pobunu separatista na rusofonskom istoku Ukrajine i naoružala ih. Moskva to negira.

Dolaze i čelnici EU-a

Summitu u Bjelorusiji nazočit će i čelnici Europske unije.

Sastanak u Minsku bit će prvi susret Porošenka i Putina od “ledenog” susreta u lipnju u Normandiji i daje izglede za konačno postizanje napretka u okončanju višemjesečnog geopolitičkog sukoba u Ukrajini koja teži integraciji u Europu, čemu se protivi njezin bivši sovjetski vladar Moskva.

Porošenkove riječi dolaze u situaciji kada vladine snage, unatoč teškim vlastitim gubicima, napreduju sve dublje u teritorij koji drže proruski separatisti.

“Kako bismo imali dobre pozicije u mirovnim pregovorima, moramo biti snažni, imati jedinstvo naroda, snažnu zemlju, snažnu vojsku”, rekao je Porošenko.

“Sposobni smo braniti naš suverenitet, našu neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Danas se borimo za neovisnost Ukrajine. Zajedno ćemo sigurno pobijediti”, dodao je.

Carinjenje humanitarnog konvoja

Ukrajinski graničari prethodno su počeli pregledavati ruski konvoj humanitarne pomoći za istočnu Ukrajinu, objavila je carina.

“Mogu potvrditi da je ukrajinska strana počela s graničnom procedurom u vezi s ruskim humanitarnim konvojem”, rekao je glasnogovornik carine Andrij Demčenko.

Upitan na čijem se teritoriju konvoj nalazi, odgovorio je: “Na ruskom graničnom prijelazu.”

Ruski konvoj s pomoći za stanovnike na istoku Ukrajine već osmi dan zaredom stoji na ruskoj strani granice. Očekuje se da bi u petak mogao krenuti s granice.

Ukrajinske vlasti ranije nisu pristupile pregledu kamiona pod nadzorom Crvenoga križa, pravdajući se izostankom sigurnosnih jamstava na teritoriju koji kontroliraju pobunjenici.

Izvor: Agencije